Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,()-DİYARBAKIR'da kitap fuarı açılışında Aile ve Sosyal Poltikalar Bakanlığı'nın 'Çocuk gelinlere hayır' projesi kapsamında fuara gelen lise öğrencileri, gelin ve damat kıyafetleri giyerek projeye dikkat çekti.
Diyarbakır'da TÜYAP ile Türkiye Yayıncılar Birliği'nin düzenlediği Kitap Fuarı'nın 5'incisi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, yazarlar ve davetlilerin katılımıyla açıldı. 25 Mayıs'a kadar açık kalacak ve 150 yayınevinin katıldığı fuara, Aile ve Sosyal Poltikalar Bakanlığı'nın 'Çocuk gelinlere hayır' projesi kapsamında gelen lise öğrencileri, gelin ve damat kıyafetleri giyerek projeye dikkat çekti. Belediye Başkanı Gültan Kışanak da liseli öğrencilerin yanına giderek, "Çocuk gelinler olmasın" dedi.
Fuarın açılış konuşmasını yepen Kışanak, Soma'da hayatını kaybeden maden işçilerin anarak, "Tabi bu iş cinayetleri bugün çok büyük bir yarayı, çok büyük bir problemi şimdiye kadar bu konuyla zaman zaman belki siyaset ilgilendi. O da daha çok politik bir perspektifle bakıldığı için çok da çare üretemedi. Biraz da emek hareketi içerisinde kalan bir sorunmuş gibi algılandı. Oysa bence bu insanlık ve vicdan sorunudur. O nedenle ben toplumun vicdanı olan aydınlarımızın artık bu iş cinayetlerine el koyması gerektiğini düşünüyorum. Soma'da yaşanan trajedi, bu katliam sanata, edebiyata konu olursa, kitaplar yazılır, şiirler, öyküler yazılır sineması çekilirse bence politik, sendikal faaliyetlerden de daha etkili sonuçlar doğuracağına inanıyorum" dedi.
KALICI BARIŞI GETİRECEĞİZ
Kalıcı barışı mutlaka sağlayacaklarını sözlerine ekleyen Kışanak, "Kürt sorunun çözümü ile ilgili yaşanan süreçten herkes memnuniyeti ifade ediyor. Bunun sonuç alması ve devam etmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu bizimde hepimizin isteği bu bir yaşama gerekçesidir. Mutlaka ama mutlaka kalıcı barışı getireceğiz. Bu konuda da ben sanat, edebiyat ve aydınların gerçek anlamda duruma el koyan 68'ler gibi dayanışma içerisinde olmasını diliyorum. Çünkü bütün sorunlar aslında vicdanın köreldiği yerde çözümsüzlüğe götürür. Vicdanımızı yeniden ayağa kaldırmak için buna ihtiyacımız var. Bu fuarın diğer kitap fuarlarından bir farkı var. Demokratik, çoğulcu, özgürlükçü ve bütün farklılıkların kendisini ifade etmesine servis olan bir bir fuardır. Bu anlayışın genişlemesine Amed'de yeşeren bu anlayışın İstanbul'da da, İzmir'de de karşılık bulmasını arzu ediyoruz" dedi.


CA,SS(GG/AK)(FOTOĞRAFLI)