Turan KOYUNCU/SİİRT, () - BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, Türkiye'nin Suriye'deki Kürtlere komplo kurduğunu ileri sürerek, "Bu kirli zihniyet, bu kirli savaşın uzantısı zihniyet, şimdi de aynı komplocu yaklaşımı Rojava Kürdistan'ında uygulamak istiyor" dedi.
BDP, Siirt'te Kasaplar Deresi mevkiinde PKK'nın kurucularından 'Egit' kod adlı Mahsum Korkmaz'ı anma etkinliği düzenledi. Etkinliğe Gültan Kışanak, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Siirt Belediye Başkan adayı Tuncer Bakırhan ile birlikte kabalık grup, Yenimahalle'deki seçim bürosunun önünden PKK, KCK, HGP, YGP flamaları taşıyarak, yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Kasaplar Deresi mevkiine geldi.
Burada konuşan Gültan Kışanak, Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan Suriye görüşmelerine ilişkin ses kayıtlarını gündeme getirip, şöyle dedi:
"Kürt halkına karşı kirli bir savaş uyguladılar, yalanlar söylediler, kirli ilişkiler kurdular. Kapalı kapılar arkasında komplolar kurdular, katliamlar yaptılar ve insanlarımızı katlettiler. Bugün Kürdistan'ın dört bir yanında toplu mezarlar var. Bu halkın onurlu evlatları, yaşamını yitiren onurlu evlatları, daha bir mezar taşına dahi sahip değiller. Bu hükümet, AKP hükümeti, bu kirli siyaseti 12 yıl boyunca savundu ve korudu. Her sene buraya geldik; Navala Kasaba, toplu mezarların simgesidir. Biz biliyoruz ki buradaki bu hakikat, Bitlis'te de var, Muş'ta da var, Amed'te de var, Serhat'ta da var, Kürdistan'ın dört bir yanında toplu mezarlar var. Ama analarımıza başucunda Fatiha okuyacak bir mezar taşını bile çok gördü bu kirli zihniyet. AKP hükümeti, 12 yıldır iktidarda, toplu mezarlar açılsın, herkes evlatlarına kavuşsun, herkes dua okuyacak bir mezarı olsun istedik. Ama parmaklarını kımıldatmadılar. Başbakan'ın Bilal'i çok kıymetli, bizim çocukların bir mezar taşı bile yok. Bizim analarımızın Agitleri'nin sanki kıymeti yokmuş gibi, buradan haykırıyoruz; Agitler, senin hırsız çocuklarından bin kat kıymetlidir."
"TÜRKİYE, SURİYE'DEKİ KÜRTLER'E KARŞI KOMPLO KURUYOR"
Türkiye'yi, Suriye'deki Kürtler'e karşı komplo kurmakla suçlayan Kışanak, "Ses kayıtları ortaya çıktı. Oturmuşlar bir bakanlıkta, 'Suriye'de nasıl savaş çıkartırız? nasıl oraya özel kuvvetleri, komplocu kuvvetleri göndeririz' diye plan yapıyorlar ve bunu da utanmadan, 'bu bir devlet sırrıydı niye açığa çıkarttılar' diye ortalıkta çıkıp konuşuyorlar" dedi.
Devletin temiz olması, kumpas kurmaması gerektiğini belirten Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu ülkenin MİT Müsteşarı Suriye'ye 2 bin tır dolusu silah ve mühimmat gönderdiğini söylemiştir. Çeteleri Rojava Kürdistanının üzerine salıyorlar, şimdi bu çeteler Türkiye'nin gönderdiği bu silahlarla Kobani'yi teslim almaya çalışıyorlar. Kobani'deki halkımıza yönelik her gün saldırılar düzenliyorlar. İşte bu kirli zihniyeti lanetliyoruz, kınıyoruz. Burada halkımız nasıl ki direndiyse, nasıl ki onuruna ve değerlerine sahip çıktıysa Rojava'da da halkımız böyle direndi, bütün komploları, kirli politikaları ve işgal politikalarını boşa çıkarttılar."

TK(GG/ESM) (FOTOĞRAFLI)