FRANSA'nın başkenti Paris'te geçen yıl 9 Ocak'ta suikast sonucu öldürülen PKK'lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, ölümlerinin birinci yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır'da yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı bir yürüyüşle anıldı. BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, cinayetin Ankara'da planlandığını, talimatın da Ankara'dan verildiğini ileri sürerek, Başbakan Erdoğan'ın da bunu bildiğini söyledi.
Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesi Dörtyol mevkiinde toplanan yaklaşık 10 bin kişiden oluşan BDP'li grup, PKK flamaları, Abdullah Öcalan posterleri ve Paris'te öldürülen PKK'lı Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez'in fotoğraflarıyla Batıkent Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık slogan atan kalabalık, yaklaşık 2 kilometre yürüdükten sonra Batıkent Meydanı'na ulaştı.
"ÖCALAN'IN BARIŞ GİRİŞİMLERİNE YÖNELİK BİR SUİKASTTI"
BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak, BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, belediye başkanlarının da katıldığı yürüyüşün ardından konuşan Kışanak, Paris cinayetlerinin Kürt tarihinde unutulmaz bir sayfa olarak yer aldığını belirterek, Kürt halkının onları asla unutmayacaklarını söyledi. Kışanak, şöyle devam etti:
"Katilleri lanetliyoruz. Arkasındaki güçleri lanetliyoruz. Onları saygıyla rahmetle anıyoruz. Onlar bizim için ölümsüzdür, onlar bizim için sonsuzluğa uğurladığımız yıldızlarımızdır. 3 arkadaşımızın şahsında özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirmiş tüm şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz. Paris cinayeti, Paris katliamı Kürt halkının tarihinde, artık unutulmaz bir tarih sayfası oldu. Büyük bir cinayet, büyük bir suikast, büyük bir katliamdı. Halkımızın özgürlük iddiasına yönelik, Kürt halkının özgürlük yürüyüşüne, Kürt halk önderi Öcalan'ın barış girişimlerine yönelik bir suikasttır. Bu katliam, Kürt kadınlarının özgürlük iddiasına yönelik bir suikasttır."
"AND OLSUN Kİ KÜRT HALKI VE KÜRDİSTAN, STATÜSÜNE KAVUŞACAK"
Kürt halkının özgürlüğüne ve öz yönetimi ile statüsüne kavuşturmak için mitinge katılan partililere söz veren Kışanak, "Sakine, Kürt halkının diriliş sürecine tanıklık yapmış, katılım göstermiş bir kadın yoldaşımızdı. Öyle görkemli bir direnişti ki, bu günlere kadar büyüyerek devam etti. Bize düşen görev bu mücadeleyi zaferle sonuçlandırmaktır. Halkımızı özgürlüğüne, öz yönetimine ve statüsüne kavuşturmaktır. Kürdistan'da, anavatanımızda Kürt halkı; tüm değerleriyle birlikte, özgür, öz yönetimini kuracaktır. Şehitlerimize sözümüz olsun, Sakine'ye, Leyla'ya ve Fidan'a sözümüz olsun. And olsun ki Kürt halkı ve Kürdistan statüsünü, gücünü kazanacaktır, siz rahat uyuyun, siz huzur içerisinde uyuyun" diye konuştu.
"PARİS KATLİAMININ ÜZERİNE ÖRTMEYE ÇALIŞIYORLAR"
Paris cinayetinin Ankara'da tezgahlandığını, talimatın da Ankara'dan verildiğini ve Başbakan Erdoğan'ın da tüm bunları bildiğini ileri süren Kışanak, şöyle konuştu:
"Değerli halkımız, katillere de bir kaç şey söylemek istiyorum. Paris cinayeti Ankara'da tezgahlandı, planlar Ankara'da yapıldı, talimatlar Ankara'dan verildi. Yine devletin Avrupa ülkeleriyle Fransa ve Almanya ile kurduğu işbirliği sonucu, uluslararası bir katliam olarak uygulandı. Bir yıl geçti üzerinden hala soruşturma devam ediyor. Hala gerçek ortaya çıkmadı. Ama biz katilleri taniyoruz. Sonsuza kadar elimiz yakalarında olacak. Paris cinayetinin hesabını vermek zorundadır. Başbakan'ın önünde tüm bilgiler var. Buradan ilan ediyoruz, biliyoruz. Başbakan bu cinayetin devlet içerisindeki hangi gruplar, hangi çeteler, hangi paralel yapılar tarafından organize edildiğini çok iyi biliyor. Ama bunu açıklamıyorlar. Mahkemeye delileri göndermiyorlar. Ömer Güney'in Ankara'da hangi devlet yetkilileri ve hangi istihbarat yetkilileriyle görüştüğünü çok iyi biliyor. Ama bunları mahkemeye teslim etmiyorlar. Çok açıkça Paris katliamının üzerini örtmeye çalışıyorlar. Biz onlara diyoruz ki, bu katliam halkımızın vicdanında lanetlenmiştir. Ancak üstünü örterek katillere ortak olduğunuzu gösterebilirsiniz. Er veya geç gerçekler bütün çıplaklığıyla ortaya çıkacak. O zaman Kürt halkına karşı taşıdığınız düşmanca tavrınız ortaya çıkacak ve rezil olacaksınız."
"TÜRKİYE ULUSLARARASI MAHKEMEDE YARGILANACAK"
Uludere'de hava saldırısında yaşamını yitiren 34 kişi için MGK'da konuşulup karar verildiğini ileri süren Kışanak, "Roboski'de 34 canımızı savaş uçaklarıyla katlettiler. Milli Güvenlik Kurulu'nda konuşup karar verdiler. Genelkurmay Başkanı talimatı vardi, Başbakan 'olur' verdi. Suçlular çok açık ve net ortada. Ancak, 'bunu dava konusu bile yapmaya gerek yok' dediler. Çünkü Kürtler'e ölümü reva görüyorlar. Roboski'deki bir insanlık suçudur. Sorumlusu da Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'dır. Türkiye bunları yargılamazsa, sorumlularına gereken cezayı vermezse, uluslararası mahkemede Türkiye insanlık suçundan dolayı yargılanacaktır. Bu örtpas etme yaklaşımı bir tek şeyle tanımlanabilir; adıda düşmanlık hukukudur. Bunun hukukla, adaletle alakası yok, bu düpedüz düşmanlık yapmaktır. Kürt halkı da bu gerçekleri çok iyi biliyor. Nasıl tutum alacağını, nasıl cevap vereceğini, nasıl mücadele edeceğini çok iyi biliyor. Size ve tüm halkımıza görkemli direniş, onurlu duruşunuz ve örgütlü mücadeleniz nedeniyle teşekkürlerimi, saygılarımı sunuyorum" diye konuştu.
Kışanak, Paris'te öldürülen kadınlarla ilgili yaptığı konuşma sırasında gözlerinden akan yaşları elleriyle sildi. Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı mitingde yapılan konuşmaların ardından kalabalık, olaysız bir şekilde dağıldı. MT,BB(GG/AK)(FOTOĞRAFLI)