Ali Ümit ÜLKER/ KIRKLARELİ, ()-KIRKLARELİ'nin Dereköy Beldesi'nde özel bir şirket tarafından 15 hektarlık ormanlık alanda kurulmak istenen altın madeni sahası için valiliğin ÇED raporu alınmasına gerek olmadığı yönündeki kararı için Edirne Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Dereköy Beldesi'nde ormanlık alanda altın madeni işletmesi açmak için yapılan başvuruya Kırklareli Valiliği bünyesindeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir' kararı verildi. Karar üzerine muhtarlıklar, dernekler, sendikalar, sulama kooperatifleri ve bazı kişiler tarafından toplu olarak yürütmenin durdurulması istemiyle Edirne İdare Mahkemesi'ne dava açıldı.
Edirne İdare Mahkemesi, dosyayı inceleyerek, kararı Kırklareli Valiliği'ne gönderdi. Kararda, Dereköy Beldesi sınırlarındaki ormanlık alanda 'Yeni Anadolu Mineral Madencilik Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi tarafından 15 hektarlık alan içinde 'Altın Madeni Sahası' açma projesine karşılık Kırklareli Valiliği'nin 7 Ekim 2013 tarihinde 37 sayı ile 'ÇED Gerekli değildir' raporu verilmesinin hukuk ve mevzuata aykırı olduğu, belirtildi.
Mahkeme, Anayasaca güvence altına alınmış çevrenin korunmasına ilişkin hükümlere aykırı olduğu ve söz konusu maden sahasının içme suyu, tarımsal amaçlı kullanılan Armağan Barajı'nın yağış alanına kaldığı, maden sahasının bu sulama alanına zarar vereceği, orman alanı içerisindeki ormanlık alana zarar vereceği ileri sürülerek yürütmenin durdurulduğu bildirildi.  
İŞLEM, HUKUKA AYKIRI
Mahkeme kararında, maden işletme ruhsat alanı 2 bin hektar olan ve yönetmelikte 25 hektar sınırından daha büyük alanı kapsayacağı anlaşılan altın madeni çıkarılmasının, projenin ÇED sürecine tabi olduğu ve 'ÇED gerekli değildir' kararı verilemeyeceği vurgulandı. Kırklareli Valiliği'nin aldığı kararın mevzuata ve hukuka uygunluk bulunmadığı yazılan kararda, şu gerekçe yer aldı:
"Hukuka aykırılığı tespit edilmiş işlemin uygulamaya devam edilmesi halinde dava konusu alanda altın madeni çıkarılması faaliyetlerine başlanabileceği ve inşaat çalışmaları yapabileceği kaçınılmaz olduğundan telafisi güç ve imkansız zararlar doğuracağı açıktır."

AÜÜ(LK/İD) (FOTOĞRAFLI)