MANİSA'nın bir yıl boyunca bozulmadan askılarda satılabilen ünlü Kırkağaç kavunu daha geç hasat edilebilecek. Bahar yağmurları nedeniyle ekimi geç yapılan kavunun ağustos ayının sonlarına doğru hasat edilebileceği rekoltesinin geçen yıldan fazla olacağı açıklandı. Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, "Televizyonda bilgi yarışmasında kavunumuzu sordular ama katılanlar hemen bilemedi, bu beni üzdü. Demek ki tanıtımı eksik yapıyoruz. Bu yıl tanıtıma daha fazla önem vereceğiz" dedi.
Kırkağaç İlçesi'nin, tüm Türkiye'de tanınmasını sağlayan en büyük özelliği, bir yıl boyunca dayanabilen ve askılarda satışı yapılan tescilli Kırkağaç kavunları oldu. Kavunlarını profesyonel yöntemlerle yetiştiren, sonra da soğuk hava depolarında özel koşullarda saklayan üreticiler, bunları 1 yıl boyunca tüketiciye sunup önemli bir pazar elde etti. İlkbaharda yağışların fazla olmasından dolayı ekimi geciken kavunun, hasat tarihi de ağustos ayı ortalarından sonlarına kaydı. Ancak geçen yıl 25 bin ton düzeyindeki üretimin bu yıl arttığı ve yaklaşık 12 bin dekarlık alanda, 30 bin ton kavun üretilmesinin beklendiği açıklandı. Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, geçen yıla oranla rekolte, hem de ekilen alanın genişlediğini belirterek şöyle dedi:
"Yağmurlardan dolayı bu yıl biraz geç kaldık. Ama üretimimiz fazla olacak. Zaten biz bu kavunları topladıktan sonra onları depolara kaldırıyoruz. Tescilli kavunlarımızı ancak tarladaki kavun bittikten sonra gerçek maddi değerini yakaladığı ekim aylarından itibaren pazara sürüyoruz. Böylelikle üretici emeğininin karşılığını alabiliyor. Çünkü bunların depolarda saklama koşulları oldukça maliyetli." 
Boğaz, tescilli olmayan kavunları da ürettiklerini ama bunların saklamayıp, hemen satıça çıkardıklarını söyledi. Boğaz, Kırkağaç'ın kavunla tanındığını .ine de halkın bir bölümünün bunu bilmediğini televizyonda izlediği yarışmada farkettiğini ifade ederken şöyle konuştu:
"Yarışmada bizim kavunumuzu sordular. Yarışmacı ancak joker hakkını falan kullandıktan sonra bilebildi. Bu durum ziraat odası başkanı olarak beni üzdü. Belediye başkanımız ve kaymakamımızla görüşeceğim. Bu yıl tanıtıma da önem vermemiz gerekiyor. Çünkü bu bizim gözbebeğimiz ve onu iyi tanıtmalıyız. Kırkağaç kavunu kendine has kokusu, tadı ve aromasıyla eşsizdir." 

FOTOĞRAFLI