MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında yaşamını yitiren işçilerden 10'unun cenazeleri, İzmir'in Kınık İlçesi'nde düzenlenen iki ayrı törenle toprağa verilirken, gözyaşları sel oldu. Ölen madencilerden Sami Yıldırım'ın cenazesinin karıştırılarak yanlışlıkla İvrindi'ye bağlı Kayapa Mahallesi'nde toprağa verildiği iddia edildi. Ancak, yetkililerin yaptığı inceleme sonucu yanlış olmadığı belirlendi. Ölen madencilerden elektrik teknisyeni Ergun Sidal'ın eşi Tomurcuk Sidal da dün bir erkek bebek dünyaya getirdi.
Soma'daki kömür madeni faciası, İzmir'in Kınık İlçesi'ne bağlı eski köylerden olan Elmadere Mahallesi'nde 10, Büyükoba Mahallesi'nde ise 2 ocağa ateş düşürdü. Bugün öğlende, ilk olarak Elmadare Mahallesi Meydanı'nda, cenaze töreni düzenlendi. Kınık'taki soğuk hava deposundan cenazeleri alınan her biri 6 ile 10 yıllık madenci olan Bilal Ay (36), Hüseyin Kilinç (39), kayınbiraderi Hüseyin Kilinç (27), amcasının oğlu Sezai Kilinç (30), Doğan Yıldırım (30), amcasının oğlu İlker Yıldırım (25), Turgut Yılmaz (25) ve Erol Uysal (27) mahalle meydanına getirildi. Tamamı evli olan madenciler için burada düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Musa Çam, madencilerin yakınları ve meslektaşları ile yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Alevi dedesi Naci Oğuz'un yönettiği cenaze töreninin ardından, bir süre omuzlarda taşınan cenazeler, yörede faaliyet gösteren Polyak Eynes Kömür Sirketi'nin, köy mezarlığına 500 metre uzaklıktaki kendi arazine kazdığı mezarlara defnedildi. Maden şirketinin buraya anıt mezar yapmayı da üstlendiği bildirildi.
Belediye Başkanı Kocaoğlu ve beraberindekiler, ardından Büyokaba Mahallesi'ne geçip, maden faciasında yaşamını yitiren Ergun Sidal ve amcasının oğlu Tuncay Sidal'ın cenaze törenine katıldı. Kılınan namazın ardından iki madencinin cenazelerini mahalle mezarlığında toprağa verildi.
CENAZE KARIŞTI İDDİASI
Elmadere Mahallesinin madende yaşamını yitiren işçilerinden 30 yaşındaki Ahmet Güven'in dün mahalle mezarlığında toprağa verildiği bildirildi. Bekar olan 28 yaşındaki Sami Yıldırım'ın ailesi ise Kırkağaç'taki soğuk hava deposunda bilgisayardan yaptığı teşhis sonucu oğullarının cenazesinin Balıkesir'in İvrindi İlçesi, Kayapa Mahallesi'nde toprağa verilen madencilerden Faruk Karahan ile karıştırıldığını ileri sürüp, savcılığa başvurdu. Ancak, yetkililerin yaptığı inceleme sonucu karışıklık olmadığı belirlendi. Sami Yıldırım'ın olay anında madenden çıktığı, ancak içerde kalan kardeşi İlker Yıldırım'ı kurtarmak için döndüğünde birlikte yaşamları yitirdikleri ortaya çıktı.
BEBEĞİNİ KUCAĞINA ALAMADAN ÖLDÜ
Öte yandan 7 yıldır madende çalışan, elektrik teknisyeni Ergun Sidal'ın eşi Tomurcuk Sidal dün akşam Bergama Devlet Hastanesi'nde sezaryenle ilk çocukları olan oğlunu dünyaya getirdi. Sidal'ın ölüm haberi henüz eşine söylenemedi. Bebeğini kucağına alamadan yaşamını yitiren madencinin ölümü, yürekleri burktu.
Oğlu Ergun'u kara toprağa veren Dudu Sidal, gazetecilerin sorusu üzerine, "Komşularım söyleyince madende yaşanan faciadan haberim oldu. Ertesi gün de oğlumun cenazesi çıkartıldı. Oğlum bana hep, 'Oğlum olacak, babam Durmuş'un ismi vereceğim' derdi. Oğlumun ölümünden sonra bana, 'Torununa babasının ismini mi vereceksiniz' diye soruyorlar. Ben ona nasıl Ergun diye seslenirim" diye konuştu.

CŞ,MHÖ,EK(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)