MANİSA’da, 47 yaşındaki Meral Talaş, fazla kiloları ve safrakesindeki taştan kurtulmak için devlet hastanesinde tek seferde yapılan kapalı ameliyatın ardından yaşamını yitirdi. Yakınları savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Evli, iki çocuk annesi Meral Talaş (47), aşırı kilolarınından kurtulmak için bir süre önce Manisa Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Hastanenin heyet raporu doğrultusunda 100 kilo olan Talaş’ın midesine balon uygulaması yapılmasına karar verilip, geçen 15 Ocak’a gün verildi. Genel Cerrah Y.Ö.’nün yapacağı operasyona bir gün kala Talaş, safrakesinden rahatsızlandı. Bunun üzerine doktorlar, tek bir operasyonla kapalı yöntemle Talaş’a önce safrakesindeki taşı alacaklarını ardından da midesine balon uygulaması yapacaklarını bildirdi. Belirtilen tarihte ameliyata alınan Talaş’ın safrakesindeki taş alındıktan sonra midesine balon uygulamasına geçildi. Ameliyat edilen Meral Talaş, 3 gün sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Talaş’ın ikiz kardeşi Murat Sütçüoğlu, bu uygulama sırasında yerleştirilmek istenen balonun kardeşinin midesini geçip, oniki parmak bağırsağında şişirilmesi nedeniyle bağırsağının delindiğini ileri sürüp, "Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’nde görevli Genel Cerrah Prof.Dr Hasan Aydede’den destek istendi. Genel Cerrah Y.Ö ve ekibi, Prof. Dr. Aydede’nin de katılımıyla kardeşim, 7 saat süren bir ameliyata alındı. 20 Ocak Pazartesi sabahına kadar yoğun bakımda kalan kardeşimi kaybettik. Hastamız için söylenen ilk 48 saat önemliydi daha sonra CBÜ Hastanesi Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi’ne sevk edilecekti. Çünkü Manisa Devlet Hastanesi yoğun bakımında ameliyatlı, ameliyatsız her türlü hasta bulunuyordu. Ama olmadı, kardeşim yaşam mücadalesini kaybetti” dedi.
Sütçüoğlu, kardeşinin doktor hatası değil, hastayı performans olarak gösteren sistem hatası nedeniyle kaybettiklerini de öne sürüp, savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
OTOPSİDEKİ İLK İZLENİM YAĞ EMBOLİSİ DAMARI TIKADI
Genel Cerrah Y.Ö. ise mideye yapılan balon operasyonunda oniki parmak bağırsağında yırtılma olan Talaş’ın daha sonraki operasyonun üçüncü derece sağlık hizmeti veren Üniversite hastanesinde yapılması gerektiğini belirtip, "Oradan gelen Prof. Dr Hasan Aydede ben ve ekibimiz bağırsak ameliyatını gerçekleştirdik. Hasta ertesi gün yürüdü, üçüncü gün gaz çıkarttı. Taburcu etme aşamasını bile dünürken Pazartesi sabahı şoka girip vefat etti. Otopsiye gönderildi. Otopsi sonucuna göre hukuki süreç işleyecek. Ben yılda 500-600 ameliyat yapıyorum. Otopsiden gelen ilk izlenim bacaktan atılan bir yağ enbolisinin akciğeri tıkaması sonucu ölüm gerçekleşti. Kilolu hastalarda, kalp ve akciğerdeki bu tür ambolilerin ölümlere neden olduğunu biliyoruz” dedi.
Öte yandan, genç kadının cenazesi bugün öğlen Muradiye Camisi’nden kılınan cenaze namazı sonrasında Kırtık Mezarlığı’nda toprağa verildi.