Reşit ÇELEBİOĞLU/KİLİS, () - KİLİS'te, bu yıl ikinci kez düzenlenen 'En iyi Kilis keçisi' yarışması büyük ilgi gördü. 90 keçinin jüri üyeleri tarafından teste tabi tutulduğu yarışmada dereceye giren yetiştiriciler ödüllendirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından her iklim şartına uyum sağlayabilen ve süt verimi yüksek olmasıyla ön plana çıkan Kilis keçisi için bu yıl ikinci kez yarışma düzenlendi. Belenözü Köyü yakınlarındaki Ravanda Kalesi'nde düzenlenen yarışmaya; Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Songül Kadıoğlu, Kilis Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Cırnavuk, keçi yetiştiricileri ile vatandaşlar katıldı.
Keçilerin sahipleri tarafından süslendiği yarışmada konuşan Vali Süleyman Tapsız, besicilerin bir araya gelerek büyük çiftlikler kurması tavsiyesinde bulundu. Çiftliklerin büyümesinin teşvik edildiğine işaret eden Vali Tapsız, "Hibe projelerle de çiftçilerimiz işletmelerini büyütmeli. Kilis keçi yetiştiriciliğinde kendini ispatlamış durumda. Uzmanların söylediği gibi anne sütünden sonra keçi sütü en değerli süt. Bizim bunu önce Türkiye'de daha sonra dünyada marka haline getirmemiz lazım. Bizim amacımız bu tür festivallerle hem üreticimize destek olmak hem tanıtmak hem de özellikle keçi sütünden üretilen ürünlerin daha iyi pazarlanmasını sağlamak" diye konuştu.
Yapılan konuşmalarından sonra; yarışmaya katılan 90 yetiştiriciye ait keçi; akademisyenlerden oluşan jüri üyelerinin önünden geçirildi. Jüri üyeleri; sahiplerinin süslediği keçileri yaşları ve verdikleri süt oranları gibi testlerden geçirerek puan verdi. Keçi yetiştiricileri ile izleyicilerin merakla takip ettiği yarışmada; sahipleri keçilerden süt sağarak elektronik terazide tarttı. Jüri üyeleri yaptığı değerlendirme sonucu Ali İpek'e ait keçiyi birinci, Bilal Doğan'ın keçisini ikinci ve Ökkeş Doğanyılmaz'ın keçisini üçüncü seçti. Dereceye giren keçilerin sahiplerine çeşitli ödüllerin verildiği etkinlik Kilisli sanatçı Mehmet Yakar konseri ile sona erdi.

RÇ(HK/BT) (FOTOĞRAFLI)