Reşit ÇELEBİOĞLU/KİLİS, () - KİLİS Valisi Süleyman Tapsız, Suriye sınırından olası tehlikelere karşı gerekli tüm önlemlerin alındığını söyledi.
Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Valilik salonunda Emniyet Müdürü Candemir Özdemir, İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, İl Sağlık Müdürü Yemliha Aksoy ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Serdar Sarıfakı ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Vali Tapsız, dün bir gazeteye yansıyan Suriye ambulansında patlayıcı ele geçirildiği anlatılan habere ilişkin soruyu da yanıtladı.
Haberin abartıldığını ileri süren Vali Tapsız, 17 Şubat'ta aracın tampon bölgede yakalandığını ve sınır hattında gerekli tüm önlemlerin alındığını ifade ederek şöyle konuştu:
"Suriye tarafından Özgür Suriye Ordusu mensuplarınca kullanılan hasta nakil aracı ile hamile bir kadın Türkiye sınırında bekleyen 112 acil ambulansına getirilirken, şoför ters yoldan geldiği için lastikleri kapan üzerinden geçince patlıyor. Bu sırada sürücü aracını bırakarak Suriye tarafına kaçıyor. Tampon bölgede gerçekleşen bu olayda hamile kadını Kilis Devlet Hastanesi’ne götürdük. Lastikleri patlayan otomobilde arama yapıldı ve içerisinde mühimmat bulundu. Gerekli işlem de yapıldı. Araca ve yakalanan mühimmata el konuldu. Ama olay tamamen tampon bölgede gerçekleşti. Yani Türkiye'ye hasta nakil aracının girmesi söz konusu değil. Biz tampon bölgenin Türkiye tarafında her türlü tedbiri almış durumdayız. Araçların altını içini kontrol edebilecek son sistem teknoloji kullanıyoruz."
SURİYELİ SIĞINMACILAR
Suriye sınırındaki kentte bulunan Öncüpınar ile Elbeyli konteyner kentlerinde 37 bin 609 sığınmacı bulunduğunu anlatan Vali Tapsız, 2012 Mart ayından bugüne kadar Kilis Devlet Hastanesi'nde 32 bin 448 Suriyelinin tedavi edildiğini söyledi.
Bu yılın ocak ve şubat aylarında jandarma sorumluluk bölgesinde meydana gelen 86 olaydan 11'ine Suriyelilerin karıştığını, polis bölgesinde ise 2 aylık dönemde meydana gelen 460 olaydan 51'inde Suriyelilerin bulunduğunu kaydetti.
Merkez nüfusu 89 bin olan Kilis kent merkezinde 50 bin civarında Suriyelinin bulunduğunu ve bunun trafikte de yoğunluğa yol açtığını anlatan Vali Tapsız, "Kural ihlali yapanlar arasında ayırım yapmıyoruz. Bu yılın ocak ve şubat ayında trafikten men edilen 782 aracın 273'ü Suriyelilere aittir. Yine ceza yazılan 4 bin 275 sürücünün 540'ı da Suriyelidir" dedi.

RÇ(HK/ESM) (FOTOĞRAFLI)