Özgür ALTUNCU -Yaşar KAÇMAZ/İSTANBUL, () CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı belirleme turları kapsamında İstanbul Tabip Odası'nın Cağaloğlu'ndaki Binası'nda Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkan ve yöneticileriyle bir araya geldi.
TTB Başkanı Özdemir Aktan ve yönetim Kurulu üyeleri tarafından kapıda karşılanan Kılıçdaroğlu, yarım saat süren görüşmenin ardından basının karşısına geçti. Görüşmenin kendileri için çok verimli geçtiğini söyleyen TTB Başkanı Özdemir Aktan, "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu burada ağırlamaktan onur duyduk. Çok önemli bir konuyu tartışma konuşma fırsatı bulduk" dedi.

KİM HUZURU SAĞLAYACAKSA
Sorular üzerine her siyasal partinin Cumhurbaşkanı seçilme şansı olan bir veya birden fazla aday üzerinde düşündüğünü söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, " Aday bağlamında karşılıklı bir görüş teatisi olmadı. Bize düşen görev ülkede huzuru sağlayacak, herkesin ' bu benim Cumhurbaşkanı adayım olabilir' diyebileceği bir adayı belirlemek ve Kamuoyunun dikkatine sunmak" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI NİTELİKLERİ
Cumhurbaşkanı adayının Türkiye'yi gezeceğini, yurttaşlara kendisini tanıtacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Burada önemli olan Cumhurbaşkanı adayının nitelikleri, birikimi. Çünkü Cumhurbaşkanının yapacağı görevler Anayasa ile tanımlanmış zaten.Onun Cumhurbaşkanı çıkıp halkın karşısına 'ben okul yapacağım, köprü yapacağım' diye bir propaganda yapmayacak. 'Ben daha iyi bir rektör adayıyım diğer adaya göre' onu da söylemeyecek. Arzumuz, halkın, birikimiyle, geçmişiyle çalışmalarıyla, temayüz etmiş bir kişiyi seçmesidir. En büyük arzumuz budur. Bunun için geziyoruz örgütleri. Onlardan görüş alıyoruz. Onların beklentilerine uygun bir adayı çıkarmak istiyoruz.Kafamızda isimler var mı ? Elbette var. Bu isimler şu veya bu şekilde değerlendiriliyor. Önümüzdeki süreçte bu isimlerden herhangi birisini zaten kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu.

EŞİTSİZLİK VAR...
Cumhurbaşkanı adayını açıklama konusunda geç kaldıkları eleştirilerine de yanıt veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

 "Geç kalıp kalmama konusunda, aslında yasada silahların eşitliği diye bir kural yok. Demokratik bir seçim süreci yok. Sorun da burada aslında. Örneğin herhangi bakan ya da başbakan aday olduğunda görevinden istifa etmeyecek. Devletin bütün imkanlarını kullanacak. Onun dışındaki herhangi bir aday, görevinden istifa edecek. Şimdi bu etik değil. Demokrasiyle özdeşleşmiyor zaten böyle bir olay. Silahlar eşit değilse, eşit koşullarda rekabet edemiyorsanız, sorunlarınız var demektir. Ben halkın bu eşitsizliği dikkate alacağına inanıyorum. Ve halkın herkesi kucaklayan, geçmişi temiz olan, şaibeli olmayan, herkesi kucaklayan, kullandığı dil üslup itibariyle hiç kimseyi ötekileştirmeyen bir Cumhurbaşkanına oy vereceğini düşünüyorum, halkımızın."

SÜREÇ İÇİNDE İSİM BELİRLENECEK
Tarif ettiği nitelikleri taşıyan bir cumhurbaşkanı adayı belirlemeye çalıştıklarını ve STK'ları, Meslek Odalarını bu yüzden ziyaret ettiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Esnaflara gittik. Tabip odalarına geldik, İş dünyasına gittim. İşçi dünyasına gittik. 'Siz nasıl bir Cumhurbaşkanı adayı istiyorsunuz' diye onlara soru sorduk. İsim bazında bir değerlendirme yapılmadı. Yapılması da doğru değildi bu aşamada. Süreç içinde isimler belirlenecek" dedi.

YSK'YA ELEŞTİRİ
Cumhurbaşkanlığı adayının belirlenmesinde hiç bir adayın çok önceden ismini deklere etmek istemediğini söyleyen Kılıçdaroğlu YSK'ya eleştiride bulundu. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

" Silahlar eşit olmadığı için, güçler eşit olmadığı için başbakan her türlü devletin imkanını kullanacak. Öbürü ancak internet ortamından bir yardım kampanyası açıp, halktan alacağı güçle 'acaba ben kendimi nasıl tanıtabilirim', böyle bir çaba içinde olacak.Yani Cumhurbaşkanlığı yasası, etki tepki içinde çıkarılan bir yasa olduğu için, sağlıklı bir yasa değil. Kendi içinde sorunu olan bir yasa. Bize adayı soruyorsunuz, YSK'nın bazı kararlarını bekliyoruz arkadaşlar. YSK hala oturup net belli konularda kararını açıklamadı. Şimdi biz aday belirleriz, YSK farklı bir karar verirse, o da doğru olmaz. Biz YSK'nın işlerine müdahale etmek istemiyoruz. Ama YSK da belli konularda kararını biran önce açıklamasını bekliyoruz. Biraz bizim beklememizin nedenlerinden birisi de bu. Ama biz her şeye karşın yurtdışından döndükten sonra, kısa süre içinde adayımızı belirleyeceğiz."

SİLAHLAR EŞİT DEĞİL...
Adayın siyasal parti kimliğinin çok fazla öne çıkmış bir olmasını doğru olmadığını sürekli söylediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Bütün yurttaşlar, seçilecek Cumhurbaşkanının kendi cumhurbaşkanı olduğunu rahatlıkla kabul etsinler. İşin özü budur. Bu çerçevede bir çalışma yürütüyoruz. Elbette ki bu süreçten sonra adaylar belirlenecek. Ve adaylar gidip kendilerini anlatacaklar. Türkiye'nin her iline 3 aşağı 5 yukarı gidecekler. imkanlar ölçüsünde anlatacaklar. Ama asıl temel sorun silahların eşit olmaması. Demokrasilerde siyasal partiler eşit koşullarda seçim yarışına giriyorlar. Ama Cumhurbaşkanlığı için neden eşit koşullarda girmiyorlar? Belediye başkan adayı olarak gösterilen bakanlar ,istifa zorunluluğu olmadığı halde bakanlıktan istifa edip gidip beledi başkan adayı oldular. Her şey yasalarda yazılı olacak diye bir kural yok.Vicdani kuralların, ahlakı kuralların egemen olması lazım. Eğer bir kişi istifa edecekse, aynı konumda olan kişilerin de görevlerinden ayrılmaları gerekiyor. "

 
OLMAZSA OLMAZLARIMIZ...
Cumhurbaşkanlığı konusunda olmazsa olmazlarını Kılıçdaroğlu, şöyle sıraladı:

"Cumhurbaşkanlığı makamı soylu bir makamdır. Bütün ülkeler için. O makamda oturan kişinin çok ama çok temiz olması gerekir. Beni temsil edecekse sokakta çöp toplayan yurttaşı temsil edecekse, en çok vergi ödeyen işadamını temsil edecekse, onun temizliği birinci sırada gelir.Yani ahlaklı olması, şaibeli olmaması lazım. Neden Cumhurbaşkanlığına sorumsuzluk ilkesi getirilmiştir. Nedeni budur.O makama zaten oturacak kişinin çok temiz olması gerekir. Bir ülke kendi Cumhurbaşkanını seçerken çok temiz birisini seçer. Onun için sorumsuzluk getirilmiştir.Vatana ihanet hariç, 'Cumhurbaşkanlarının sorumsuzluğu esastır' der. Tarafsız olması lazım. Yemin metni var anayasada..Cumhurbaşkanı and içtiği yemine bağlı olmak zorundadır. Bütün bunların dikkate alınması lazım. Titiz davranmamızın temel nedeni bu. Tek tek yurttaşlarla görüşme şansınız yok. Ama bir Türk-iş'e gittiğimizde bir TTB'ye gittiğimizde onların tabanları geniş. Onların görüşlerini almak istiyoruz."

BAŞBAKANIN CUMHURBAŞKANI SEÇİLMESİ HALİNDE...
Başbakan Erdoğan'ın "Çatı aday 30 Mart'ta uçmuştur. Ak Parti adayını belirler o da Cumhurbaşkanı olur" sözlerini de değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, " Kullanılan dil yanlış bir dil. Bu halkı küçümseme dilidir. Kendi halkına tokat atan bir kişi, dünyanın hangi ülkesinde Cumhurbaşkanı olmuştur. Bırakın Cumhurbaşkanını dünyanın hangi ülkesinde aday olmuştur. Böyle bir şey olmaz. Doğru değil. Ben her türlü hakareti yaparım, bu insanlara köle muamelesi çekerim, onlar da gelir bana oy verir. O anlayışta birisinin bu ülkede 21. Yüzyılda, hele Türkiye'ye Cumhurbaşkanı olmasını doğru bulmam." dedi.

Kılıçdaroğlu açıklamalarının ardından Ankara'ya gitmek için havalimanına geçti.

ÖA (MK) (FOTOĞRAF)