Ali GÜNEŞ / KESTEL(Bursa), () - BURSA’nın Kestel İlçesi’ndeki meydanda bulunan ve Büyükşehir Belediyesi Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü’nce 2014 yılında çıkarılan kimliğinde 280 yaşında olduğu tescillenen çınar ağacı kurudu.
Kestel Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Ahmet Haşim Erdoğan, kuruyan çınar ağacı için Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden yardım talep ettiklerini belirterek, aralarında iki donçentin de bulunduğu uzman ekibin geçen hafta gelerek çınarın kökünden ve dallarından örnekler aldıklarını söyledi. Üniversitede yapılan inceleme sonucu kuruma nedeninin belirleneceğini kaydeden Erdoğan, "İlk izlenimlere göre mantar hastalığı olabileceği tahmin ediliyor. Ancak inceleme sonucu kesin neden belli olacak ona göre müdahalede bulunulacak" dedi.
Kestel Belediye Meclis Üyesi MHP’il İsmail Kılıç, su ve hava almayan hiçbir canlının yaşayamayacağını belirterek, "Etrafı tamamen betonla kaplanmış ve su almıyor. Ayrıca hava akımı olmadığından ağaç kuruyor. Ağacın etrafı en az 5 metre topraklı olarak bırakılmalıydı. Köküne kimyasal atık atılmış da olabilir. Konuyu belediye meclis toplantısında da gündeme getirdim" diye konuştu.
Ağacı gördükçe üzüldüğünü söyleyen Kestel Süs Bitkileri Kooperatif Başkanı İbrahim Özcan, çınarın alt yapı çalışmaları sırasında kökü zarar gördüğü için kurumuş olabileceğini söyledi.
Çınarın meydanının simgesi olduğunu belirten vatandaşlar da, üzerine kablolar döşenerek elektrik diğeri gibi kullanılmasına da tepki göstererek, Büyükşehir belediyesinin konuya ilgi göstermesini istediler.
FOTOĞRAFLI