BURSA’nın Yıldırım İlçe Belediyesi ve Bursa Valiliği tarafından düzenlenen 3’üncü Geleneksel Kestane ve Kestane Şekeri Festivali’nde kestaneden yapılan baklavalar kapış kapış yenildi. En çok kestane yeme yarışının yapıldığı festivalde kestaneden yapılan pilav ve yemekler de ilgi topladı.
Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valiliği tarafından Uludağ Üniversitesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Kızıklar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Güney Marmara Aşçılar Derneği ve kestane şekeri üreticilerinin desteği ile bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Geleneksel Kestane ve Kestane Şekeri Festivali, Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve Bursa Milletvekili Mustafa Kemal Şerbetçioğlu'nun açılışını gerçekleştirdiği törende, '1 Dakika İçinde En Çok Kestane Şekeri Yeme Yarışması ve En Diri ve En Güzel Kestane Yarışması' düzenlendi. 25 kestane şekerinin 17’sini yemeyi başaran Tolga Altınel’e ve Maraval cinsi en güzel kestaneyi yetiştiren Fuat Kara'ya cumhuriyet altını, kestane ürünleri sepeti hediye edildi.
Yarışmaların ardından festivale katılan davetliler kestaneden yapılan baklava çeşitleri, pasta, börek, pilav ve yemeklerden yiyebilmek için birbiriyle yarıştı.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa’nın Türkiye’de kestane şekeri üretiminin yüzde 90’ını yaptığını söyledi. Karaloğlu, "Bursa’nın kestane şekeri ünlü ama artık kestanenin sadece kebabı, tatlısı yok. Baklava, yemekler, su böreğine kadar her şeyini tanıtmamız lazım. Bunlar Bursamızın önemli değerleri haline gelmeli" dedi.