MUĞLA’da Yatagan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile kömür ocaklarının Özelleştirme İdaresi’ne bağlanmasının ardından direnişe geçen enerji ve maden işçileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerine karşın eylemlerini sürdürüyor. Yatağan Termik Santrali önündeki direniş çadırında seslerini duyurmaya çalışan işçileri KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko ziyaret edip destek verdi.
Yatağan Termik Santrali önünde 78 gün önce kurulan direniş çadırında 24 saat nöbet tutan enerji ve maden işçilerini DİSK ve KESK Genel Başkanları ziyaret etti. Ziyaret sırasında, direniş çadırında toplanan yaklaşık 500 enerji ve maden işçisinin arkasında olduğunu dile getiren Maden-iş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, “Bundan sonra bir elimiz masada, bir elimiz cephede mücadelemizi sürdüreceğiz. Başbakanla görüşmelerinin ardından işçilerin eylemleri bırakacağını sananlar yanılıyor. Aklımızla ve inancımızla, bu ihaleler iptal edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu sürecin önünü tıkamak ve kaosa sürüklemek isteyenler de diyaloglara devam edeceğimizi bilsin. Sizlerin bu kararlılığı olduğu sürece Başbakan ile değil gerekiyorsa Obama’yla da görüşürüz, bunu da herkes bilsin” diye konuştu.
ORTAK MÜCADELEYE DEVAM
Hükümetin işçileri yerel seçimler öncesinde kandırmaya çalıştığını öne süren KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise, 2014 bütçesini 2B gelirleri ve özelleştirmelerin oluşturduğunu dile getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın özelleştirmeleri engelleyemeyecekleri yönündeki açıklamalarını da eleştiren Özgen, “Özelleştirmeye devam edeceklerini biliyoruz. Ancak bu direnişi ortak bir mücadeleye dönüştürürsek hükümet geri adım atmak zorunda kalabilir” dedi. Daha sonra söz alan DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, direnişe saygı duyduğunu belirterek kıdem tazminatlarıyla ilgili düzenlemeyi hatırlattı. Türkiye’deki 12 milyon işçinin kıdem tazminatının kaldırılmak istendiğini vurgulayan Beko, “Madenler ve santraller bizim ve biz buraları leş kargalarına teslim etmeyeceğiz. İşçi arkadaşlarımızın bize vereceği her türlü görevi kesinlikle eksiksiz yapacağımıza söz veriyorum. Galata Kulesi’nde Enerji Sen’deki arkadaşlarımız Yatağan işçisine selam olsun dediler. DİSK sonuna kadar yanınızdadır arkadaşlar” diye konuştu.
İşçiler “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Birlik, mücadele, zafer”, “Ya hep beraber, ya hiç birimiz” sloganları atarak tepkilerini dile getirdi.