KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Şırnak'ta, 3 Haziran'da özel bir kömür ocağında meydana kaza alanında incelemelerde bulunarak, burada çalışan işçilerin 150 yıl önceki ilkel koşullarda çalıştığını söyledi.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Genel Başkanı Mustafa Şenoğlu, SES Genel Başkanı Gönül Erden, Tüm-Belsen Genel Başkanı Öner Salih Erol, Eğitim-Sen MYK üyesi Mesut Fırat, ESM Diyarbakır, Şanlıurfa, Şırnak şube başkanları ile birlikte Şırnak kömür ocaklarında inceleme yaptı.
KESK Genel Başkanı Özgen, özelikle Soma faciasından sonra Şırnak'ta da meydana gelen göçükte bir kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, şöyle dedi:
"Bunu son olarak Soma'da gördük. Burada da bir kez daha görüyoruz. Ama tabi ki buradaki koşullara maden sektörünü çalışma sitemine ve iş sağlığı güvenliğine denk düşecek değildir. Hatta 150 yıl öncesi koşullardır. Burada şu an 1850-1860'lı yılların ilkel koşulları mevcuttur. Tabi ki buradaki çalışan işçilerin sorunu ve sorumlusu burada çalışan işçiler olmadığını biz biliyoruz. Burda daha önce kamu alanı olan kömür işletmelerine bağlı olan bu sektörün, daha sonra özel idareye devriyle, özel idarenin belli şirketlere devrini yapmasıyla, böylelikle bu manzara ortaya çıkmış durumda. Bunun üzerinde burası kamu sektöründe çalıştırılarak ve aynı zamanda teknik ve koşullar özelikle iş sağlığı ve güvenliği koşulları geliştirilerek üretime devam etmelidir.
Şu anki üretim ilkel üretim ve aynı zamanda çalışan arkadaşlarımızın hayatını tehlikeye koyan bir üretimdir. Biz biliyoruz ki hükümetin özelikle kömür madenlerine ilişkin özel, özgün politikaları vardır. Biz daha önce Yatağan'a da gittik.Yatağan'daki kömür madenlerin termik santralle beraber belli kişilere peşkeş çektiğini biliyoruz. Şu anda oranın işçileri bir direniş ve mücadele içindedir. Ama aynı hususu burada da hükümet tarafından yani termik santrali karşılığında belli kesimlere peşkeş çektirilmek istendiğini ve bunun çalışması içinde olduğunu biliyoruz."
Buradaki incelemelerin ardından sendikacı heyeti, 3 Haziran 2014 tarihinde göçük altında hayatını kaybeden İbrahim Saknak'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

EK(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)