Mehmet Selim YALÇIN/SİLOPİ (Şırnak), () - KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun da aralarında bulunduğu sendikacılar, Irak'ta IŞİD'in ele geçirdiği Sincar'dan (Şengal) kaçarak geldikeri Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde çadırlara yerleştirilen Ezdileri ziyaret etti. Özgen, "Ortadoğu'da yürütülen savaşta Gazze ne ise Rojava ve Şengal o dur. Bu yüzden bu ülkenin halkları Ortadoğu'da tüm halkların eşit özgür bir şekilde yaşamaları için onların yanında bulunacağımızı, onlar beraber mücadele edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.
KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun da aralarında bulunduğu bazı sendikaların başkan ve genel sekreterleri, IŞİD'in saldırılarından kaçarak Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne gelen Ezdilerin barındırıldığı çadırları ziyaret etti. Heyeti HDP Şırnak milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ile Selma Irmak karşılayarak eşlik etti.
Heyet adına konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, uzun zamandır Ortadoğu'da yürüyen ve yürütülen bir savaş olduğunu belirterek, şunları söyledi:
EZİDİLERİN YANINDAYIZ
"Bu savaşın bütün acımasızlıklarını Suriye'de, Rojava'da, Kürtlere, Irak halkına ve diğer halklara yönelik nasıl yürütüldüğünü gördük. Şimdi dünyanın dört bir tarafından Ortadoğu'ya getirilen bu uluslararası çeteci güçler, Ortadoğu'da savaşı özellikle dinsel ve inançsal mezhepler üzerinden yaymak sureti ile kitlesel katliamlara dönüştürülmüş durumdadır. Bu kitlesel katliamın son örneği Şengal'dir. Şengal'de Ezidi halkına yönelik yapılan bu katliam Ortadoğu'da yürütülen bu savaşın parçasıdır. Biz bu ülkenin emek ve demokrasi güçleri olarak öncelikle bu katliamı kınıyoruz. Bu katliamlara destek veren başta Türkiye cumhuriyeti devleti ve hükümeti, Avrupa'nın değişik ülkeleri, Amerika ve İsrail gibi ülkeleri 21'inci yüzyılda Ortadoğu'nun göbeğinde, aslında insanlık uygarlığına beşiklik yapan Mezopotamya topraklarında bu katliamı, Ezidi halkı şahsında bütün dünya halklarına reva kılmalarını biz kınıyoruz. Bunu kabul etmediğimizi, bu savaşa karşı duracağımızı ve bu savaşı durduracağımızı ve katliama uğrayıp 100 binlercesi göç etmek zorunda kalan, kısmen buraya gelen, kısmen de şu anda Kürdistan Federal Bölgesi ve Rojava sınırına geçmekte olan Ezidi halkının yanında destek ve dayanışmamızı sürdüreceğiz."
Özgen, sağlık, gıda benzeri yardım kampanyalarını hayata geçireceklerini belirterek, "Bu çerçevede de iletişim içinde olduğumuz bir çok uluslararası kuruluşu, Birlemiş Milletleri bu katliama karşı duyarlı olmasını ve müdahalede bulunup bu insanlık dramını, insanlık trajedisinin önüne geçmek konusunda sorumlu kalmaları çağrılarında bulunacağız. Ortadoğu'da yürütülen savaşta Gazze ne ise Rojava ve Şengal o dur. Bu yüzden bu ülkenin halkları Ortadoğu'da tüm halkların eşit özgür bir şekilde yaşamaları için onların yanında bulunacağımızı onlar beraber mücadele edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" dedi. Heyet açıklamanın ardından çadırların bulunduğu bölgeden ayrıldı.
Öte yandan çadırlarda günlük yaşam ise devam ediyor. Bugün çadırlarda yaşayan Ezidilere vatandaşlar tarafından getirilen buz kalıpları dağıtıldı. Ayrıca Silopi Belediyesi, Viyan Belediye Kadın Dayanışma Merkezi tarafından Ezidi ailelerin çocuklarına oyuncak dağıtıldı.

FOTOĞRAFLI