Kamu Emekçileri Konfederasyonu'na (KESK) bağlı İstanbul'daki sendikalar, 2014 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nı ve kamu çalışanlarına yapılması planlanan zammı protesto etmek için Beyazıt Meydanı'na yürüdü. KESK'in çağrısı ile Türkiye genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yapan memurlar '17 Aralık' operasyonunda gündeme gelen ayakkabı kutularıyla eyleme katıldı.
KESK İstanbul Şubeler Platformu öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe bazı sendika ve birliklerin yanı sıra çeşitli siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Sirkeci Garı, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Çapa Tıp Fakültesi önünde toplanan gruplar saat 11.00'de yürüyüşe geçti. KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul ile DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun da katıldığı yürüyüşte "Rüşvete, talana yolsuzluğa değil, halk için bütçe" yazılı büyük bir pankart açıldı. Millet Caddesi üzerinde birleşen gruplar yolu tek taraflı olarak trafiğe kapatarak buradan Beyazıt Meydanı'na yürüdüler. Yaklaşık 2 bin kişilik grup, 'Hırsızlar halka hesap verecek', 'Hırsızlar Mecliste', 'Direne direne kazanacağız' şeklinde slogan attılar. 2014 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nı ve kamu çalışanlarına yapılması planlanan zammı protesto eden memurlar, 17 Aralık' operasyonuna gönderme yaparak ellerinde ayakkabı kutuları taşıdılar. Bazı kutulara 1 dolarların yapıştırıldığı görüldü.
"BÜTÇE, YOLSUZLUK, RANT, SAVAŞ VE GERİCİLİK BÜTÇESİDİR"
Beyazıt Meydanı'nda toplanan kalabalığa hitaben bir konuşma yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul bütçe tasarısına itiraz ettiklerini belirterek, bütçenin yolsuzluk, rant, savaş ve gericilik bütçesi olduğunu söyledi. Emekçiler ve halk için bütçe istediklerinin altını çizen Tombul, "Bu halktan toplanan vergiler bu ülkenin yurttaşlarına geri dönmelidir. 2 gün önce yapılan operasyonla bu ülkeyi yönetenler ülkenin kaynaklarını kendi ceplerine ve bir avuç sermayeye aktarıyorlar. Yağma yok, bu yolsuzluğun ve hırsızlığın hesabını verecekler. Bu ülke emekçilerin, halkın mücadelesiyle demokratikleşecek" diye konuştu.
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise İşçi sınıfı ve ezilenler ve kamu emekçilerinin kazanılmış haklarını ortadan kaldırmayı hedefleyen bir tasarıya karşı olduklarını ifade etti. Konuşmaların ardından memurlar davul ve zurna eşliğinde halaylar çekti.