KARS’ta Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in, Kerbela’da şehit edilişinin 1375'inci yılı nedeniyle anma töreni düzenlendi.
Sabah erken saatlerinde başlayan törenlere, yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Sinelerin dövüldüğü, zincirlerin vurulduğu, ağıtların yakıldığı törende, 7’den 70’e binlerce kişi omuz omuza yürüdü. Hazreti Ali Çarşı Camii önünde toplanarak, önde Türk bayrağı, Atatürk ve Hz. Ali posteri taşıyan binlerce kişi, sine ve zincir vurarak Faikbey Caddesinden Merkez Ehlibeyt Işıklı Camisi’ne daha sonra da Garnizon Şehitliği’ne kadar yürüdü.
Yürüyüşe katılanlara, bazı kişiler sıcak çay, şerbet ve helva ikram etti. Bazı kadınların kucaklarında bebekleriyle katıldıkları anma törenlerinde Hz. Hüseyin ve onunla şehit edilenler için gözyaşları döktü. Sine döven gençlerin de yüksek sesle ağıtlara iştirak etmesi de herkesi duygulandırdı.
Yürüyüşe katılan binlerce kişi, ilk olarak Merkez Ehlibeyt Işıklı Camii önünde bir süre dua ettikten sonra Garnizon Şehitliği’ne geçti. Ardından da Kur’an-ı Kerim okundu. Konuşmaların ardından deste grupları dua ve mersiyeler eşliğinde sine dövüp, zincir vurarak Yeni Mahalle Asri Mezarlığı'na geldi. Burada yakınlarının mezarlarının ziyaret eden gruba hayırsever tarafından çay, şerbet ve helva ikramında bulunuldu.
BİRLİK VE BERABERLİK MESAJLARI
Kars Caferilerinin Dini Lideri, Merkez Ehlibeyt Işıklı Cami Alimi Seyyid Ahmet Erdem de, ehlibeyt dostları olarak, Kerbela’da İslama yöneltilen menfur saldırıların yıldönümünü idrak etmek için toplandıklarını söyledi. Erdem, şöyle dedi:
"Diyanet İşleri Başkanlığımız ve diyanet teşkilatımızın son yıllarda işlediği Ehlibeyt temaları insanların ve büyük milletimizin gönlünde ferahlamaya neden olmuştur. Kuran ve Kuran’ın Ehlibeyt ile birlikte camilerde diyanet görevlisi, müftü ve muhterem hocalarımızın anlatmaları Türk Milletine, büyük milletimize birlik ve beraberlik açından önemli bir katkı sağlamıştır. Diyanet İşleri Başkanlığımızı, ehlibeyti camilerde ve diğer toplantılarda anlatma ve anlam yoluna gitmesini takdirle karşılıyoruz."
Kars Valisi Eyüp Tepe de "Vahşetin dün de, bugün de ne İslam, ne Şiilik, ne Sünnilik, hatta insanlıkla hiçbir alakası yoktur. İşte bugün yeniden diriliş günü, bugün bir ve beraber olma günüdür. Bu tablo, Müslümanların kardeş olduğunun cümle aleme ilanının tablosudur" diye konuştu.
Anma törenine Kars Valisi Eyüp Tepe, Belediye Başkanı AK Partili Nevzat Bozkuş, MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, İl Müftüsü Mehmet Genç, daire müdürleri ve çok sayıda kişi katıldı.