Ramazan ÇETİN/ DENİZLİ, () - DENİZLİ'nin Çal İlçesinde, 30 Ağustos tarihinde yapılacak sudan koyun geçirme yarışması öncesi, etkinliği tanıtmak için bir araya gelen çobanlar koçlarıyla kent merkezine gelerek kortej yürüyüşü yaptı. Kangal köpeğinin de eşlik ettiği kortej yürüyüşünde ilginç görüntüler oluştu. Süslenen kınalı koçları görenler, şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Anadolu'nun en eski Türk geleneklerinde biri olarak kabul edilen 'Sudan koyun geçirme yarışması ve şenliği' bu yıl Çal Belediyesi tarafından Aşağıseyit Mahallesi'nde 30-31 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek. Yöreye 1176 yılında yerleşen Oğuz boyu Türkleri tarafından başlatıldığına inanılan etkinliğin duyurusu, Çal Belediyesi tarafından kent merkezindeki Gazi Bulvarında kortej yürüyüşüyle yapıldı. Bulvara çobanları tarafından getirilen kınalı koçlar, Çal protokolü ile birlikte vatandaşların arasında yürüdü. Koçlara, kangal köpeği de eşlik etti. Bulvarın ortasına gelindiğinde sıcaktan bunalan hayvanlar, Cumhuriyet Parkı'ndaki su havuzuna sokuldu. Kendini suya atan bir Kangal köpeği uzun süre havuzdan çıkmayınca sahibi tarafından kucaklanarak dışarı çıkartılabildi. Havanın bunalttığı hayvanlara su verildi. Bulvarda kınalı koçları gören vatandaşlar, şaşkınlık yaşadı. Cep telefonuna sarılan vatandaşlar hatıra fotoğrafı çekti.
Delikliçınar Meydanında Cam Horoz heykeli önünde açıklama yapan Pamukkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgut Tok, 8 asırlık geleneğin halka duyurulması için kortej yürüyüşünün düzenlendiğini söyledi. Tok, "Sudan koyun geçirme yarışması en eski Türk geleneklerinden biridir. Bu geleneği tanıtmak için böyle bir yürüyüş yaptık. Bu geleneği şehrimizde yaşatıyoruz. Denizli ve yöresi küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde dünyanın en uygun ve önemli yöresidir. Bu yürüyüş aynı zamanda küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin önemini de ortaya çıkaracaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI