Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, () - KIRIM Kongo Kanamalı Ateşe (KKKA) hastalığına neden olan keneyle mücadelede kırsal kesime beç tavukları kullanılacak. Yozgat, Tokat, Çorum bölgesinde yoğun olarak görülen ve çok sayıda insanın ölümüne neden olan KKKA hastalığına yol açan kene ile biyolojik mücadele kapsamında bu yıl belirlenen bölgelere 2 bin beç tavuğu bırakılacak.
Yozgat Keklik Üretim İstasyonu'nda 2011 yılında yetiştirilen 2 bin 500 beç tavuğu; bakanlık tarafından belirlenen köylere dağıtılarak, doğaya bırakıldı. Kene lavını yiyerek, çoğalmasını engellediği belirtilen beç tavuklarının bırakıldığı alanlardan istenen sonucun alınması üzere bu yıl 2 bin tavuğun daha dağıtımı planlandı. Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdür Vekili Hasan Tezer, Yozgat Keklik Üretim İstasyonu'nda yetiştirilen 2 bin adet beç tavuğunun dağıtılacağı bölgelerin bakanlık tarafından belirlendiğini kaydetti.
Tezer, 250 beç tavuğunun Yozgat'ta diğer 1750'sinin ise, Tokat, Çankırı, Afyonkarahisar, Bilecik, Gümüşhane ve Amasya illerinde dağıtılacağını bildirirken şöyle dedi:
"Beç tavukları, KKKA hastalığına sebep olan kene ile mücadelede bir alternatif tür olarak üretilmeye başlandı. Bunlar köylülerimize bir erkek bir dişi olmak üzere iki adet bedelsiz olarak dağıtılıyor."

FOTOĞRAFLI