Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, () - MANİSA'da, Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Ümit Atman, vatandaşlar ile sağlık personeline keneleri gelişi güzel çıkarılmaması uyarısı yaptı, "Keneler 100 kişiden 30'unda ölüme neden oluyor" dedi.
Daha çok kırsal bölgelerde ve hayvancılıkla uğraşan kişilerde görülen ve ölümle sonuçlanabilen kene saldırısına dikkat çekmek için isteyen Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Ümit Atman, açıklama yaptı. Nisan ve Eylül aylarında kenelerin yoğun bulunduğunu söyleyen Atman, "Keneler Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) veya Kırım Kongo Hemorajik Ateşi (KKHA) hastalığına yol açıyor. Erzurum'da son 1 ay içerisinde iki kişi kene nedeniyle yaşamını yitirdi. Uzmanlar kene konusunda vatandaşları uyarıyor. KKKA hastalığı için tehlikeli dönemi başladı. Bu konuda eğitime önem veriyoruz. Halkımıza, muhtarlarımıza Halk Eğitim Merkezi'nde, Kuran kurslarında, camilerde, okullarda eğitim veriyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte vatandaşlarımızı uyarıyoruz" dedi.
KENEDE KKKA VİRÜSÜ TEHLİKESİ
Kenenin küçük bir hayvan gibi görünmesine rağmen, çok tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Atman, "KKKA hastalığının virüsünü taşıyabiliyor. Kenenin kendisi hastalık yapmıyor, taşıdığı virüs hastalık yapıyor. Özellikle bu virüsü 850 kene türünden Hyalomma cinsi keneler taşıyor. Virüs evlerde beslenen sığır, koyun, keçi gibi hayvanların üzerinde yaşayan keneler aracılığıyla insanlara bulaşabiliyor. Hayvanları öldürmeyen bu hastalık, insanlarda büyük sıkıntılara yol açabiliyor. 100 kişiden 30'unda ölüme neden olabiliyor. O yüzden zamanı gelmiş bu konuda halkı bilinçlendirmek, gerekli önlemleri almak çok önemli" diye konuştu.
TEMİZLİK VE KONTROL UYARISI
Kentin geniş ormanlık alanlara sahip olduğunu söyleyen Akman, "Yeşilin bol olduğu bir il. İnsanımız piknik yapmayı, açık havada oturup sohbet etmeyi çok seviyor. Bununla ilgili açık ortamlara çıktığımızda gerekli önlemlerin alınması çok önemli. Özellikle küçük çocuklarımızı açık ortamlara çıkardığımızda açık giysiler ve kapalı giysiler giydirmemiz gerekiyor. Bu tür ortamlardan döndüğümüzde de kıyafetlerin değiştirilmesi ve vücut kontrollerinin yapılması çok önemlidir. Çünkü kene gözle görülemeyecek kadar çok küçük olabiliyor. Vücutta özellikle kulak arkası, koltuk altı, kasık bölgesi, boyun gibi alanları çok seviyor. Anne ve babalar bu konuda çok uyanık olmalı. Vücutta hiç olmayan bir ben türeyebilir. Aslında o ben değildir, bir kenedir. Çok küçük olduğu için benmiş görüntüsü verebilir. Bu konuda uyanık olmak çok önemli. Keneler genellikle hayvan ahırlarında bulunur. Bundan dolayı köydeki vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı. Kasım ve Mart ayları arasında ahıl ve ahırların kontrollerin yapılması, badanaların yapılması, ilaçlanması önemlidir. Bu konuda da muhtarlarımıza büyük bir iş düşüyor. Ahıl ve ahırların kene yuvası olmaması için ne yapılması gerekiyorsa onları muhtarlara anlatıyoruz" dedi.
RASTGELE ÇIKARILMAMALI
Vücuda yapışan kenenin rastgele çıkarılmaması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Atman, "Üzerine sigara, alkol gibi benzeri şeyler dökmemek gerekiyor. Üzerine kene yapıştığını görürseniz, hemen en yakın sağlık birimine başvurun. Çünkü keneyi ezip çıkarırken vücuda virüsü yayabilirsiniz. O yüzden kenenin çıkarılması ayrı bir ustalık gerektiriyor. Bu konuda uyanık olup rastgele davranmamak önemli. Açık alana çıktıktan sonra grip, bulantı, kusma, baş ağrısı Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığının habercisi olabilir" diye konuştu.
SAĞLIK PERSONELİ DİKKATLİ OLMALI
Sağlık görevlilerine de seslenen Uzm. Dr. Ümit Atman, "Bu tür şüpheli hastalardan kan alınırken, eldiven kullanmaları gerekiyor. Hastalığın ilerleyen evrelerinde hasta kaybedilebiliyor. Vücudun her tarafında kanama olur. Görünmüş vakalar vardır. Son evredeki hastanın ağzı kanarken, ona müdahil olan sağlık personelini maske kullanmaması sebebiyle bulaşan kan sonucunda personelin aynı hastalıktan kaybedildiğini biliyoruz. Bu konuda uyanık olmak, bilinçli olmak, nasıl davranılacağını bilmek önemlidir. Gereken tedbirleri zamanında almak çok önemlidir. Telaşlı olmamalıyız. Şimdi tarlalara, piknik alanlarına çıkılma zamanı. Bu hastalığın olduğu yerlerde temizlik malzemesi olarak klorak kullanılabilir" dedi.

MHÖ (İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)