HAK ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, ülkede son 30 yıldan beri çatışma dönemi yaşandığını belirterek, "Ama şunu gördük, devlet de gördü, herkes de gördü; şiddetle, inkar etmekle, baskıyla, nefretle sorunlar çözülmüyor" dedi.
Özgürlük ve Barış Yürüyüşü kapsamında Ankara, Malatya, Elazığ ve Tunceli'den sonra Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'ne gelen HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, Sarıcan Beldesi'nde partililer tarafından karşılandı. Parti binasına giden Burkay, daha sonra Sarıcan Belediye Başkanı Sıdık Özdemir'i makamında ziyaret etti. Burkay, seçim otobüsü üzerinden bir konuşma yaptı. Halkın, barış ve özgürlüğe ihtiyaç duyduğunu belirten Burkay, şöyle dedi:
"Partimizin başlattığı 'Özgürlük ve Barış Yürüyüşü' anlamlıdır. Çünkü şu an herkesin ihtiyaç duyduğu şey, hem özgürlük, hem de barıştır. Biz Kürt halkı büyük acılar çektik yüzlerce yıl boyunca. Şimdi hakkımız olan şeyi istiyoruz, özgürlüğü istiyoruz, insanca yaşamayı istiyoruz, onurumuzla yaşamak istiyoruz. Biliyorsunuz Kürt halkının geçmişte hakları tanınmadığı için büyük sorunlar yaşadı bu ülke. Büyük bedeller ödedi, büyük acılar çekti bu ülke. Son olarak 30 yılı aşkın bir çatışma dönemi yaşadı. Ama şunu gördük, devlet de gördü, herkes de gördü; şiddetle inkar etmekle, baskıyla, nefretle ve şiddetle sorunlar çözülmüyor. İnsanlarımızın haklarını tanıyarak, yan yana barış içinde yaşayabiliriz. Uygar, medeni milletler böyle yapıyor. Biz de bunu yapabiliriz. Şu anda silahlar susmuş durumda. Bu iyi bir şey. Biz istiyoruz ki, bu devam etsin. Artık kan dökülmesin, ama Kürt halkının hakları da tanınsın, bunu istiyoruz."
EŞİTLİK TEMELİNDE FEDERASYON
Parti programlarının sorunun çözümüne uygun olduğunu savunan Burkay, eşitlik temelinde federasyon istediklerini anlattı. Ülkenin diğer sorunlarının da çözümüne talip olduklarını ifade eden Burkay, "Hak-Par olarak bizim programımız sorunun çözümüne uygundur. Biz eşitlik temelinde bir federasyon istiyoruz. Programında buna yer veren tek parti biziz, Hak ve Özgürlük Partisi. Biz bunun yanı sıra ülkenin diğer sorunlarının çözümüne de talibiz. Ülkemizde yaşayan önemli bir kitle Alevi halkının da haklarının tanınmasından yanayız. İnanıyoruz ki; Aleviler de Sünniler de bir arada kardeşçe yaşayacaklardır. Medeni insanlara da yakışan budur. Ayrıca, Avrupa standartlarında bir demokrasi istiyoruz. Sizin buradan da Avrupa'ya gidip-gelen çoktur. Medeni ülkelerde demokrasi nasıl işler görüyorsunuz. Bizim ülkemizde de bu olmalı, bunu da istiyoruz" dedi.
"DEĞİŞİMİN SESİYİZ"
Yerel seçimlerde birçok yerleşim yerinde belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyeliği için aday göstereceklerini dile getiren Burkay, "Önümüzde bir seçim var. Bu seçimlerde belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği için çeşitli yerlerde en geniş alanda aday göstereceğiz. Sizin desteğinizi bekliyoruz. Sarıcan bizim öteden beri tanıdığımız bir kasabadır. Burada çok arkadaşlarımız, dostlarımız var. Bunlardan biride rahmetli Ramazan Adıgüzel. Ne yazıkki çok erken aramızdan ayrıldı. Yani Kürt halkını kendi içinde dövüştürmek isteyenler, böylesine acı olaylara sebep oldular. Eğer yaşasaydı bugün aramızda olacağından hiç kuşkumuz yoktu. Bu ülkede özgürlük ve barış isteyen, değişim isteyen insanların sesiyiz, bunu için el ele verelim kaderimizi değiştirelim" dedi.