HAK ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde, partisinin yöneticisi 6 kişi tarafından karşılandı. İlçe teşkilatını ziyaret eden Burkay, daha sonra çarşı esnafıyla bir araya geldi. Abdullah Öcalan'dan davet gelmesi üzerine kendisiyle görüşüp görüşmeyeceği sorulan Burkay, "Beni çağıracağını sanmıyorum" diye yanıtladı.
Cizre Orhan Doğan Caddesi üzerinde bulunan parti binasında ilçe teşkilatını ziyaret eden HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, İlçe Başkanı Serhan Seyitoğlu ve babası Ahmet Seyitoğlu ile birlikte toplam 6 kişi tarafından karşılandı. İlçe merkezindeki esnafı ziyaret eden Burkay, seçim otobüsüyle Cizre'ye gelmesine rağmen, konuşacağı kimse olmadığı için partisinin ilçe binasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"BİZ FEDERAL BİR SİSTEM İSTİYORUZ"
İlçe binasında konuşan Kemal Burkay, Kürtler'in Türkiye'de artık inkar edilmediğini, TRT6 ve bazı üniversitelerde Kürtçe dil kurslarının açılmasını hatırlatarak, "Kürt Sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesinden yanaydık. Kanaatimce Kürt halkı olgunlaştı. Türkiye'de hem siyasetçiler, hem medya, hem kamuoyu artık eskisi gibi düşünmüyor. Kürtler inkar edilmiyor, Kürt sorunu çok serbestçe tartışılıyor. Belli adımlar da atıldı; TRT6'nın açılması, bazı üniversitelerde Kürtçe dil kursu açılması ve buna benzer, olumlu gelişmeler. Kürt medyasında serbest gazeteler basılıyor, dergiler basılıyor, yayın hakları var. Sorunun barışçıl yollardan çözülmesi için güzel bir ortam var. Ama Kürt halkının büyük hakları tanındı mı? Hayır. Bunun için mücadeleye devam edeceğiz. Yani biz eşitlik temelinde bir çözüm istiyoruz. Federal bir sistem istiyoruz. Türkçe yanısıra resmi dilin olmasını, Kürtçe eğitim dilin olması, ana dilde eğitim yapılmalı. Herkes bu haktan yararlanmalı. Kürt siyaseti legal içinde kendini ifade etmeli. Hepimiz halka gideceğiz, anlatacağız, sorun ve çözümlerimizi anlatacağız, halktan destek isteyeceğiz. Seçim için geldik Cizre'ye" dedi.
"ÖCALAN BENİ ÇAĞIRMAZ"
İmralı'da ömür boyu hapis cezası çeken Abdullah Öcalan'ın davet etmesi halinde görüşmeye gidip gitmeyeceği sorulan Burkay, "İmralı Adası'ndan, Abdullah Öcalan'dan, bana davet geleceğini sanmıyorum. Hükümetle görüşüyor Öcalan şu anda İmralı'da. Benim İmralı'ya gitmemi gerektirecek bir durum yok. O zamanlar da Öcalan dışarıdaydı, yurt dışındaydı. Ben de yurt dışındaydım 1993'te. Biliyorsunuz PKK ateşkes yaptığında biz destekledik, görüştük. Öcalan'la bir protokol imzaladık. Bu farklı bir şey. Aslında şu anda o İmralı'da oraya görüşmeye gidenler daha çok onun arkadaşları. Heyetler, hükümetle uyum halinde gidip geliyor. BDP'liler ya da HDK yöneticileri, onlar bir taraf var ayrı ama ben görüşlerimi zaten açıklıyorum. Abdullah Öcalan da biliyor, kamuoyu da biliyor, hükümet de biliyor. Bizim HAK-PAR olarak görüşlerimiz açık, biz barış sürecini destekliyoruz. Silahların susmasını istiyoruz. Kürt sorunu eşitlik temelinde çözümünü istiyoruz, bizim bu hakikatimizi herkes biliyor" diye konuştu.