Hayati YALÇIN/ KELKİT (Gümüşhane), () - GÜMÜŞHANE’nin Kelkit İlçesi'nde, kuraklıkla mücadele ve vatandaşları üreticiliğe teşvik etmek için kavak ve söğüt ağaçları kesilerek yerine meyve bahçeleri oluşturulacak.
Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, uzmanların bir kavak ağacının yıllık 128 ton su tükettiğini belirlediklerini söyledi. Gazel, "Eskiden Kelkit’te üretim yapan kibrit fabrikasına hammadde sağlamak için vatandaşlar kavak ağacı dikmeye teşvik edildi. Ancak fabrika kapanınca kavak ağaçlarının ilçe ekonomisine bir katkısı kalmadı. İlçede çok sayıda kavak ve söğüt ağacı var. Bir kavak ağacının yıllık 128 ton su tükettiğini hesaplarsak ortaya çok büyük bir rakam çıkıyor. Ayrıca kavak ve söğüt ağaçlarının polenleri alerjik sorunlara da sebep oluyor" dedi.
Ozan Gazel, küresel ısınmanın etkilerinden kurtulmak ve su kaynaklarını verimli kullanmak istediklerini de vurguladı. Gazel, "Bir kavak ağacının tükettiği yıllık su miktarıyla 10 meyve bahçesi rahatlıkla sulanabilir. Halkımıza ekonomik gelir de sağlamak amacıyla meyve bahçeleri kurulmasını teşvik etmek istiyoruz. Projemiz her kesimden olumlu tepki aldı. Kavak ve söğüt ağaçlarının kesilerek yerlerine meyve bahçeleri kurmanın faydalarını köylerimizde toplantılar düzenleyerek vatandaşlarımıza anlatıyoruz. Ayrıca belediye meclislerimizden, köy ihtiyar heyetlerimizden meyve bahçeleri kurulması yönünde karar almalarını istedik. Kurulacak meyve bahçeleri için fidanlar kaymakamlık tarafından temin edilecek. Proje kapsamında ilk olarak da kaymakamlık binamız ve konutun bahçesindeki kavak ağaçlarını keserek vatandaşa örnek olmayı amaçladık" diye konuştu.
Kaymakam Gazel, kavak ve söğüt ağaçlarının kesimi yapılırken doğal dengeyi korumaya özen göstereceklerini, sebze bahçelerinin yanında bulunan ağaçların hasat mevsiminin ardından kesileceğini söyledi. Gümüşhane İl Hıfzıssıhha Kurulu da geçen yıl aldığı bir kararla polenleri nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden oldukları gerekçesiyle kavak ve söğüt ağaçlarının kesilmesine karar vermişti.

HY(TM/BT) (FOTOĞRAFLI)