ANTALYA'da 'Kelebek Çocuk' hastalığı nedeniyle okula gidemeyen ve evde eğitim alan 9 yaşındaki Buse Esma Yalçın, karne sevincini evinde yaşadı. Veteriner olmak isteyen Buse Esma, karnesini İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay'dan alırken, karne hediyesi ise tavşan oldu.
İlköğretim 3'üncü sınıf öğrencisi Buse Esma Yalçın, Epidermolysis Bullosa (Kelebek Çocuk) hastalığı nedeniyle yaşıtları gibi okula gidemiyor. Buse Esma, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sağlanan 'Evde Eğitim Hizmeti'nden yararlanıyor. Öğretmeni emekli sınıf öğretmeni Necla Yavuz ile her gün evde 3 saat ders yapan Buse Esma, yarıyıl tatiline girilirken karne sevincini de evinde yaşadı.
KARNE HEDİYESİ KİTAP VE TAVŞAN
İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, ziyaret ettiği Buse Esma'ya karnesini bizzat verdi. Kitap okumayı, hayvanları çok seven ve veteriner olmak isteyen Buse Esma'nın karne hediyesi ise tavşan ve kitap oldu.
HAYVANLARI ÇOK SEVİYORUM
Yaklaşık iki yıl önce rahatsızlığı sonucu içe doğru çekilen ellerini kullanmakta zorluk çeken Buse Esma, "Çok mutluyum, sevinçliyim. Dördüncü sınıfa geçeceğim. Deney yapmayı çok seviyorum. Çok ders çalışıyorum. Karnemdeki tüm notlarım 5" dedi. Hayvanları çok sevdiğini ve veteriner olmak istediğini anlatan Buse Esma, karne hediyesi olarak aldığı tavşanı sevdi.
81 ÖĞRENCİ EVDE EĞİTİM ALIYOR
İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay ise "Biz müdürüz, öğretmeniz ama babayız, anneyiz. Benim Antalya'da 422 bin evladım var. Bunlardan biri de Esma. Esma gibi 81 öğrencimize eğitim veriyoruz. Her gün öğretmenlerimiz bu tür rahatsızlığı olan çocuklarımızın evine geliyor. Derslerde birebir işledikleri konuları anlatarak eğitim öğretime devam etmelerini sağlıyor. 81 çocuğumuz evde eğitim alırken bunlar genelde lösemi, hijyen, deri hastalığı, organ nakli ve cam kemik gibi hastalığı olan çocuklarımız. Hastaneden aldıkları rapor doğrultusunda bize müracaatlarını yapıyorlar ve uygun görülenlere evde eğitim veriyoruz" diye konuştu.
HAYVANLARI SEVİYORMUŞ TAVŞAN GETİRDİK
Buse Esma'ya karne verirken kendisi karne almış gibi sevindiğini aktaran Osman Nuri Gülay, hayvanları, özellikle de tavşanı çok sevdiği için kendisine tavşan hediye etme kararı aldıklarını anlattı. Buse Esma'nın derslerindeki başarısının yanında hayvanlara sevgisinden dolayı da tüm dünya insanlığına örnek olduğunu kaydeden Osman Nuri Gülay, "Esma'nın çok iyi yetişmesini istiyoruz. Hayvanları çok sevdiğinden dolayı veteriner olmak istiyor, inşallah onun veteriner olduğunu da göreceğiz. Esma'nın vesilesiyle tüm öğrencilere iyi bir yarıyıl tatili diliyorum" diye konuştu.
GÖZÜMÜN ÖNÜNDE EĞİTİM ALIYOR
Çocuğunun evde eğitim almasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyleyen anne Nazife Yalçın ise açık yaralarından dolayı okula gidemeyen Buse Esma'ya evde eğitim olanağı sağlayan Milli Eğitim Müdürü Gülay'a teşekkür etti. Nazife Yalçın, "Esma çok başarılı bir öğrenci, kendisini ifade etmesini çok iyi biliyor. Eğitim görmeseydi, evde kapalı olsaydı böyle olmayacaktı. Çok mutluyuz. Onun için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Ödevlerine çok dikkatli, çok azimli. Evde eğitim alması aslında daha kolay. Okulda olsaydı aklım hep orada olacaktı, evladımın yaralarını düşündükçe daha kötü olacaktım. Gözümün önünde olduğu için daha mutluyum, sevinçliyim" ifadelerini kullandı.
ÖMER ÖZKAN AMELİYAT EDECEK
Doğuştan Epidermolysis Bullosa hastası olan Buse Esma'nın kapalı olan ellerinin açılması için de tedavi süreci başlatıldı. Yaptığı yüz nakilleriyle dünyada adını duyuran Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan'ın Buse Esma'yı ameliyat edeceğini söyleyen baba Eyüp Yalçın, "Geçen hafta Ömer Özkan ile görüştük önümüzdeki haftalarda ellerini açacaklar. Bunu duyunca kendisi de çok sevindi. Artık üniversiteden haber bekliyoruz" diye ktonuştu.
SEVİNÇLE GELİYORUM
Buse Esma'ya her gün 3 saat eğitim veren öğretmeni Necla Yavuz ise "Esma gibi öğrencilerin çok farklı bir yanı var. Onlara destek olmak, daha farklı bir özveri istiyor. Ben çok şanslıyım. Esma hem normal zekada hem de yetenekli bir öğrenci. Buraya sevinçle geliyorum. Bunda büyük pay Buse Esma'da. İstekli ve zeki bir öğrenci olduğu için, öğrenilen şeylere karşılık verdiği için de başarımız artıyor. Bu çalışmalar önce gönül işi, sabır istiyor" diye konuştu.
EPİDERMOLYSIS BULLOSA NEDİR ?
Genetik geçişli bir deri hastalığıdır. Kromozom bozukluğundan meydana gelir. Hamilelikte anlaşılamıyor. Bebek doğduktan sonra anlaşılıyor. Derinin sürtünmelere, basınçlara dayanıksızlığı olarak tarif ediliyor. Hafif bir dokunma ya da kumaş sürtünmesi yoluyla derinin kalkması, sulu yara olarak tepki vermesi ve yeniden deri oluşumunun çok zor hatta olanaksız olması ile kendisini gösterir. İnsana acı veren ve yaşam kalitesini etkileyen bir hastalık.