İZMİR’de lokantacı 63 yaşındaki Sümbül Tosun, müşterilerine kaz eti lezzetini sunuyor. Tosun, kurutulmuş kaz etlerini de kargoyla Türkiye’nin birçok yenine gönderiyor.
Postacılar semtinde kaz eti lokantası işleten Sümbül Tosun bu lezzeti İzmirlilere sevdirdi. İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’ndeki, Pekin ördeklerinin de bulunduğu çiflikte doğal ortamda beslediği yüzlerce kazı daha sonra sofralara taşıyan Sümbül Tosun, yaptığı işten büyük keyif aldığını söyledi. Kazın lezzetini, doğduğu Kars’a bağlı Selim İlçesi’nin Tuygun Köyü’nde daha küçük yaşlarda ailesinden öğrendiği anlatan 4 çocuk annesi Sümbül Tosun, “Çocuklarımın işi için geldiğim İzmir’de boş oturmak istemedim. Bu lezzeti İzmirlilere de tattırmak istedim. Kentin dört bir yanından sipariş yağıyor. Zaten sipariş üzerine çalışıyorum. Kaz eti isteyen mutlaka bana önceden haber vermeli. Çünkü odun ateşinde, fırında en az 3-4 saatte kızarıyor. Zaten tadı da buradan geliyor” dedi.
Sümbül Ana, kaz etinin sofraya büyük zahmetler ve emeklerle geldiğini belirterek, “Kaz eti kalorisi yüksek olduğundan genellikle kış aylarında yenir. Fırında etin suyu ve patatesle birlikte pişer, bulgur pilavıyla servis edilir. Pişmiş bir kaz ortalama 2.5 kilogram geliyor. Kendi çiftliğimizdeki kazlar siparişlere yetmezse, kesilip temizlenmiş ve kurutulmuş olarak Kars’tan getiriyoruz. Çiflikte kesilen kazlar bir gün suyun içinde tuzlanıp bekletiliyor. Üç gün de güneşte kurutuluyor. Temizlerken 80 derece sıcak suda bekletiyoruz, 250 derece ısıda pişiriyoruz. Türkiyenin bir çok iline kurutulmuş olarak kargo ile de gönderiyoruz” diye konuştu.
İzmir’de başka kaz eti lokontası bulunmadığını belirten Tosun, kazları çiftlikte arpa ve buyday ile doğal ortamda beslediklerini de vurguladı.