Namık GÖZ/BURSA, () - BURSA’da 4 gün içinde meydana gelen 2 trafik kazasında, toplam 5 kişinin öldüğü, 38 kişinin de yaralandığı Uludağ yeni bağlantı yolunun süresiz olarak kapatılması istendi. İnşaat ve Harita Mühendisleri Odası, yolda inceleme başlattı. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi eski Başkanı ve CHP Bursa Büyükşehir Başkan Adayı Necati Şahin, Odunluk-İnkaya Yolu’nun mühendislik hatalarıyla dolu olduğunu öne sürdüğü yolun kaza ve ölümlere davetiye çıkardığını savundu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan kentin batısından Uludağ’a ulaşım için alternatif güzergah olarak yaptırılan yaklaşık 1300 metre uzunluğundaki Dobruca Caddesi-İnkaya bağlantı yolu 3 Temmuz’da düzenlenen törenle ulaşıma açıldı.
Yolun açılmasının üzerinde 2 ay geçmeden aynı yerde 2 ayrı trafik kazası meydana geldi. 28 Ağustos 2014 Perşembe günü Uludağ’dan inen Orhaneli Belediyesi’ne ait otobüsün devrilmesi sonucu bir kişi öldü, 14 kişi de yaralandı.
İkinci kaza dün meydana geldi. Bir otomotiv firmasının pikniğinden dönenleri taşıyan otobüs aynı yolda şarampole uçtu. Bu kazada da 4 kişi öldü, 24 kişi de yaralandı. Kazanın ardından yol ulaşıma geçici olarak kapatıldı.
Kazanın meydana geldiği yolla ilgili İnşaat ve Harita Mühendisleri Odaları Bursa Şubesi inceleme başlattı. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız, ellerinde proje olmadığı için şu anda yolla ilgili bir değerlendirme yapmanın yanlış olacağını belirterek, “İki odanın uzmanları yerinde inceleyip, ölçüm yapmaya başladılar. Zaten kazadan sonra yol ulaşıma kapatıldı. İki gün içinde raporumuzu hazırlayıp, açıklayacağız” dedi.
ŞAHİN: DERHAL VE SÜRESİZ KAPATILSIN
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Eski Başkanı ve 30 Mart Seçimlerinde CHP’den Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı, İnşaat Mühendisi Necati Şahin, ölümlere neden olan yolun derhal ulaşıma kapatılmasını istedi. Yolun TCK standartlarına aykırı yapıldığını ve mühendislik hatalarıyla dolu olduğunu söyleyen Necati Şahin, "Yol derhal kapatılmalı ve bu yolun yapımıyla ilgili sorumluluğu olanlar hakkında soruşturma başlatılmalı" dedi.
Odunluk-İnkaya arasında yapılan yeni yolda dün Uludağ’dan piknikten dönen vatandaşları taşıyan otobüsün uçurumdan yuvarlandığını ve kazada 4 kişinin öldüğünü 24 kişinin de yaralandığını hatırlatan Şahin, aynı yolda geçtiğimiz perşembe günü de, Orhaneli Belediyesi’ne ait midibüsün kaza yapması sonucu da 1 kişinin öldüğünü, 14 kişinin de yaralandığını anımsattı.
"YOL SÜRESİZ OLARAK TRAFİĞE KAPATILSIN"
İlk kaza ardından yol ile ilgili sosyal medya üzerinden uyarılarda bulunduğunu dile getiren Necati Şahin, "Uyarımızda yolun TCK standartlarına göre yapılmadığını ve birçok mühendislik hatasıyla dolu olduğunu paylaştık. Uyarımıza ne yazık ki gerekli hassasiyet gösterilmedi ve dün de üzücü ikinci bir facia daha yaşandı. Bu durumdan irkildik" dedi.
"Uygar bir ülkede bu tarz olaylarda yolu yapan, yaptıran ve neden olanın neler yapması gerektiği bellidir" diyen Necati Şahin, şöyle konuştu:
"Hiçbir şey yapmıyorsanız, insanların hayatını tehlikeye atan bu yolda bir otobüse binerek aşağı inin, ne olduğunu görür ve yolu ölçmeye, biçmeye gerek kalmadan derhal kapatırsınız. Vatandaşımızın hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Uludağ çıkış Odunluk-İnkaya kesimi derhal süresiz olarak trafiğe kapatılmalı. Özellikle akademik odalar, üniversitelerimiz, kamu yönetimi bu konuyu mercek altına almalı ve ciddi mühendislik hatalarıyla dolu bu yolla ilgili soruşturma yapılmalı."
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin bu güzergahtaki yolla ilgili TCK standartlarına uygun olarak yol eğilimleri, yatay kurpları projelendirerek 2009 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne öneride bulunulduğunu kaydeden Necati Şahin, “Bu yol Bursa için bir ihtiyaç. Odunluk’tan-Yiğitali’ye çıkması gereken yolun güzergahına mutlaka hatırlı kişilerin devreye girmesi ile İnkaya altına alındı. Yorum yapmamızı gerektirecek bir durum yok. Ne kadar önlem alınırsa alınsın, yol geometrisi karayolu standartlarında olmadığı müddetçe yolda üzücü olayların olması kuvvetle muhtemel" dedi.
Necati Şahin, İmar Planı’nda 15 metre genişliğinde yolun 8-10’ye düştüğünü, yatay dönüşler, iniş eğitimi ve bariyerlerin Karayolları standartlarına uymadığını iddia etti. Şahin, vatandaşlar için büyük bir güvenlik sorunu haline dönüşen ve çok yüksek istinat duvarları ile 'Görüntü kirliliğine' de neden olan yolla ilgili kamu yöneticilerini göreve çağırdı.

FOTOĞRAFLI