Kamil ATALAY/MANAVGAT (Antalya), () - ANTALYA'da bu yıl ilk kez düzenlenen Akdeniz Uluslararası Aşçılık Yarışması'nda büyük ödül 'Grand Prix'i Kazakistan takımı aldı.
Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu ile Akdeniz Eğitimci Aşçılar Derneği işbirliğinde, Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde düzenlenen 1'inci Akdeniz Uluslararası Aşçılık Yarışması sona erdi. Yarışmanın en büyük ödülü 'Grand Prix'te Kazakistan birinci olurken, Sırbistan takımı ikinciliği, Türkiye ise üçüncülüğü elde etti.
Toplam 17 ülkenin katıldığı yarışmada, 600 yarışmacı dereceye girmek için hünerlerini sergiledi. Manavgat Perşembe Kapalı Pazaryeri'nde üç gün süren yarışlar, dün akşam Crystal Sunset Otel'de düzenlenen gala yemeği ve ödül töreni ile son buldu. Ödül törenine Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Ümit Yüksel, Avrupa Aşçılar Birliği Türkiye Temsilcisi Gökhan Tufan, Akdeniz Eğitimci Aşçılar Derneği (AKEAD) Başkanı Ömer Atan, Avrupa Aşçılar Birliği ülke temsilcileri ile aşçı ve yarışmacılar katıldı. Gecede dereceye giren yarışmacılara madalya, takımlara ise kupa verildi.
Gecede bir konuşma yapan AKEAD Başkanı Ömer Atan, Türkiye'de önemli bir organizasyona evsahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını, yarışmanın önümüzdeki yıllarda devam edeceğini söyledi.
YARIŞMANIN BİRİNCİLERİ
1'inci Akdeniz Uluslararası Aşçılık Yarışması'nda kategoriler ve dereceye girenler şöyle oldu.
Grand Prix: Kazakistan takımı birinci, Sırbistan ikinci, Türkiye üçüncü.
En İyi üniversite: Malta Turizm Üniversitesi birinci, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İçmeler Meslek Yüksek Okulu ikinci, Akdeniz Üniversitesi Alanya Meslek Yüksek Okulu üçüncü.
En İyi meslek lisesi: Kütahya Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisesi birinci, Malta Turizm Meslek Lisesi ikinci ve Bursa Faik Çelik Kız Meslek Lisesi üçüncü.
Hijyen: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İçmeler Meslek Yüksek Okulu birinci, Bursa Feriha Uyar Meslek Lisesi ikinci ve Güney Kıbrıs'tan katılan Turizm Meslek Lisesi üçüncü.
Euro Tuques etik kurallarına en fazla sadık kalan: İstanbul Gelişim Üniversitesi birinci, Akdeniz Üniversitesi Alanya Meslek Yüksek Okulu ikinci, Balıkesir Üniversitesi üçüncü.
Dostluk Kupası: Güney Kıbrıs takımı birinci, Kazakistan ikinci ve Sırbistan üçüncü.
En Başarılı yabancı ülke: Malta takımı birinci, Güney Kıbrıs ikinci, Sırbistan takımı üçüncü.
Orijinal Türk yemeği: Nida Kıranta birinci, Çiğdem Seferoğlu ikinci, Evren Tekin üçüncü.
Sebze meyve oymacılığı: Ömer Faruk Baybay birinci, Durmuş Akay ikinci, Leyla Taşçı üçüncü.
Yılın Altın Şefi: Malta'dan Luke Borg birinci, Enes Boyacı ikinci, Duygu Karaca üçüncü.
Akdeniz yemeği: Malta'dan Luke Borg birinci, Güney Kıbrıs'tan Yordan Yardanov ikinci, Malta'dan Manuel Schembi üçüncü.
Jüri özel ödülü: Ebubekir Özsoy birinci, Sırbistan'dan Javan Hijuskaviç ikinci, Malta'dan Jesmand Borg üçüncü.

KA(HA/BT) (FOTOĞRAFLI)