VAN'ın Çaldıran İlçesi Kaymakamlığı tarafından hazırlanan, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve İl Özel İdaresi’nin birlikte 1 milyon 107 bin TL harcama yapacağı Çaldıran İlçesi’ndeki Kaz Gölü’nün sulak alanı turizme kazandırılıyor.
Van'ın Çaldıran İlçesi Kaymakamlığı tarafından hazırlanan Kaz Gölü'nün Korunması ve Turizme Kazandırılması Projesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programınca (MDP) destekleniyor. Çaldıran-Doğubayazıt karayolu üzerinde bulunan ve yaklaşık 75 dönümlük arazi üzerinde mesire alanı olarak uygulanan proje içinde restoran, kuş gözlem kulesi, yürüyüş ve bisiklet parkuru, ahşap kamelya, çocuk oyun alanları, anfi tiyatro, balık havuz ve piknik alanları yer alıyor. 762 bin 825 TL’sinin DAKA ve 344 bin 486 TL’sinin İl Özel İdaresi tarafından karşılanan projede inşaat çalışmaları son aşamaya geldi.
TÜRK-İRAN DOSTLUK ANITI YAPILIYOR
Kaymakamlık, devam eden projeye Çaldıran Savaşı'nın 500’ncü yılını simgeleyen Türk-İran Dostluk Anıtı ile 23 Ağustos 2014 tarihinde Türkiye, İran ve Azerbaycan’ın katılacağı uluslararası bir barış festivali de yapmayı planlıyor. Festivalle ilgili teknik çalışmayı tamamlayan kaymakamlık, Van Valiliği aracılığıyla projeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletecek. Bakanlığın destek ve izni alınması halinde üç ülkenin katılacağı festivalin ilki önümüzdeki yapılacak.
Projeyi yerinde incelemek amacıyla Çaldıran’a giden DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar İlçe Kaymakamı İbrahim Dündar, DAKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Halil İbrahim Güray ve proje danışmanı Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma ve Uygulama Çiftlik Müdürü Doç. Dr. Şenol Güzel ile birlikte projenin son durumu ile ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptı. Kaymakam Dündar, beraberindeki Genel Sekreter Demirci ve diğer yetkililerle birlikte Doğubeyazıt karayolu yolu üzerinde bulunan Kaz Gölü’nde yapımı devam eden inşaat alanında incelemelerde bulundu. Yaklaşık 75 dönümlük arazide yapılacak çalışmanın Çaldıran’ın sosyal-kültürel yaşantısına önemli katkı sunacağını belirten Kaymakam Dündar, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan yöre halkına yeni iş imkanları sunulacağını söyledi. Çaldıran’ın tarihi bir misyonu ve önemli turizm merkezlerinden biri olan Doğubeyazıt yolu üzerinde yer almasının bölgenin cazibe turizm merkezi olacağını vurgulayan Dündar,  şöyle konuştu:
21 ÇEŞİT CANLI HAYVANDA KORUMA ALTINA ALINACAK
"Kaz Gölü sulak alanının turizme kazandırılmasıyla birlikte 21 çeşitli canlı hayvanda korunmuş olacak. Kaz Gölü’nde canlı hayvanların yaşaması sebebiyle uzmanlar tarafından bilimsel çalışmalarda yapılacak. Uluslar arası ve Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden İshakpaşa karayolu üzerinde bulunması sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olacaktır. Kaz Gölü sulak alanına gelen turistler hem dinlenecek hem de Çaldıranlılar'ın gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla yöresel satış noktaları yapacağız. 23 Ağustos 2014 tarihinde Çaldıran Savaşı’nın 500’ncü yılı münasebetiyle düzenlemeyi planladığımız ‘Uluslararası Barış Festivali’ni gerçekleştirirsek, ilçenin tanıtılmasına önemli katkı sağlayacak."