ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesinde, Kaz Dağları'nın eteklerindeki Daloba Köyü sınırları içinde açılan maden sahalarından, geriye talan edilmiş alanlar kaldı. Cennet Kaz Dağları’nın kalbinde açılan yara, Orman İşletme Müdürlüğü'nün ağaçlandırma çalışmalarına rağmen kapatılamadı.
Bayramiç İlçesi’nin 200 hane 460 nüfuslu Daloba Köyü'ne ortalama 150 metre mesafede son 15 yılda bir çok maden şirketi faaliyet gösterdi. Kalsit, mermer ve taş ocağı madenleri faaliyetlerini 5 yıl önce tamamladı. Doğadan alacaklarını alıp bölgeden ayrılan maden şirketlerinden geriye, talan edilmiş sahalar kaldı.
Doğanın kalbine vurulan hançeri çıkarmaya Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü'nün girişimleri de yetersiz kaldı. Bu durum hayvancılıkla geçimlerini sağlayan Daloba ve çevre köylülerin tepkisine neden oldu. Bölgede maden sahasında yapılan çalışmalarında 30-40 metreye varan çukurlar oluşurken, yeşilden eser kalmadı. Bir türlü rehabilite edilemeyen bölge, insan ve hayvan sağlığını tehdit etmeye başladı. Ayrıca kalsit madenin bulunduğu bölgede ot bile yeşermezken, yağmurla birlikte içme suyu kaynaklarına karışması da köylüleri tedirgin etti.
GERİDE TALAN EDİLMİŞ DOĞA KALDI
Daloba Köyü'nde yaşayan Ruhi Yöntem, madencilik faaliyetleri sırasında bölgede çok sayıda çam ağacının kesildiğini belirtti. Madenlerin 5-6 yıl işletildikten sonra kapandığını ve şu an 1 maden şirketinin faaliyet gösterdiğini anlatan Yöntem, “Ancak, faaliyetine 5 yıl önce son veren diğer maden şirketlerinin sahaları doğaya yeniden kazandırılamadı. Maden şirketleri, ihtiyacı olanı alıp, gitti. Bize ise talan edilmiş doğa kaldı. Kalsitten temizlenirse bu bölgeleri yeniden hayvanlarımız için otlak olarak kullanabiliriz” dedi.
BÖLGEDE REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI
Bayramiç Orman İşletme Müdürü İsmail Kır, madencilik faaliyetleri ile bozulan arazilerin doğaya yeniden kazandırılması yönetmeliği kapsamında 1 yıl önce bölge rehabilitasyon çalışması yapıldığını ancak başarı elde edilemediğini söyledi. Kır, bölgede yeni bir çalışma planladıklarını da sözerine ekledi.

FD(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLAR)