KAYSERİLİ iş kadını Mevlidiye Yönyül, Fransa’nın Rouen kentinde Türkçe eğitim veren sürücü kursu açtı. 40 yaşındaki 3 çocuk annesi Mevlidiye Yönyül, karşılaştığı zorluklara rağmen pes etmediğini söyledi.
Kayseri’nin Felahiye İlçesi'nden 3 yaşındayken ailesi ile birlikte Fransa'ya yerleşen Mevlidiye Yönyül, Fransızcayı çok iyi konuşması nedeniyle bir süre yardımcı hemşirelik yaptı. Yönyül, “Bu sürede ihtiyacı olan doktor, polislere resmi dosyalar ile ilgili Türklerin tercümanlıklarını gönüllü olarak yaptım. Ve bazı Türklerin isteği üzerine trafik derslerinde tercümanlık için yardımcı oldum. Sonra bir sürücü kursuyla anlaştık. Derslerde öğretmen anlattı, ben kursiyerlere tercüme ettim. 6 kişiyle başladığımız o işte, 3 ayda 20 kursiyere ulaştık ve bu işe 5 sene devam ettim" diye konuştu.
Daha sonra sürücü kursu açmak için çalışmalara başladığını belirten Mevlidiye Yönyül, bunun için kurs gördüğünü, yazılı ve sözlü sınavlara katıldığını belirterek, "Toplam 7 bin 500 Euro’ya mal olan bu süreçte Türk ve Fransızlardan da eleştiriler alsam da pes etmedim” diye konuştu.
Sürücü kursunda Fransızca derslerinden hariç Türkçe trafik ve direksiyon dersi verildiğini belirten Yönyül, “Burada yasal olarak mecbur olan minimum 20 saat direksiyon dersin var. İlerde Arapça ve Portekizceyi de düşünüyoruz” dedi.
Yönyül, Fransa’da üçüncü Türkçe ders veren kurs olduklarını belirterek, “Paris’te 1, Lyon’da 1 ve son olarak biz Mevli Auto-Ecole olarak Rouen’de açıldı. Açılışta benimle diplomalarını alan arkadaşlar, bazı Fransız Sürücü Kursu yetkilileri ile Türk ve Fransız dostlarım katılırken, bir radyo ile bir de Paris Normandie Gazetesi muhabiri vardı” diye konuştu.

ŞK(OE/AAA)(FOTOĞRAFLI)