Oktay ENSARİ- Demet ÖZTÜRK/KAYSERİ, () - KAYSERİ'de, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99'uncu yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle düzenlenen törende, Valilik'ten izin alınmadığı gerekçesiyle CHP’lilerin anıta çelenk koymasına izin verilmedi. Bu duruma tepki gösteren CHP İl Başkanı Mustafa Ayan ve partililer, resmi tören sonrası çelenklerini anıta bıraktı. 5 şehit yakını ile 3 gaziye de Devlet Övünç Madalyası verildi.
Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen ilk törende, Valilik, Büyükşehir, Garnizon Komutanlığı ve Harp Malülü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri derneklerine ait çelenklerin anıta konulması sırasında CHP’lilerin getirdiği çelengin konulmasına izin verilmedi. Mülki ve askeri yetkililer, CHP İl Başkanı Mustafa Ayan’a, Gaziler ve Şehitler Günü yönetmenliği uyarınca, önceden Valilik'ten izin alınmadığı için çelengi tören sonrası koyabileceği bildirildi. CHP'liler bu duruma tepki gösterirken, sorunun büyümesini istemedikleri için geri attıklarını söyledi.
Şehitlik'teki törene Vali Orhan Düzgün, Garnizon Komutanı Hv.Plt. Tümgeneral Ali Demiral, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Serdar Altıntuğ, Harp Malülü Gazi, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şube Başkanı Ali Yavuz, askeri ve mülki erkan, şehit ve gazi yakınları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Vali Orhan Düzgün, şehit yakınlarının tek tek ellerini sıkıp, hatırlarını sorduğu törende yaptığı konuşmada, "Şehitler Günü, Çanakkale Zaferi'nin 99. yıldönümü ile aynı güne denk geldi. Şehitlerimiz, bu necip milletin namusunu çiğnetmedi. Bundan sonra da bizler çiğnetmeyeceğiz" dedi.
Merasim mangasının saygı ateşinin ardından, Vali Düzgün ve protokoldekiler şehit mezarlarını ziyaret etti. Töreninin sona ermesinin ardından CHP İl Başkanı ve bir grup partili ise çelengi anıta bıraktı.
İl Başkanı Mustafa Ayan, "Şehitler Günü'nde devletin valisinden izin alınmaz. Şehitlere 'Kelle' diyen zihniyetin getirdiği nokta maalesef budur. Kargaşa çıkmasın diye törenin bitimini bekledik. 'Sayın' denilen eşkiyanın katlettiği şehitlerimizi saygıyla , minnetle anıyoruz" dedi. Bu sırada, bir vatandaş da Ayan'a "Sizin hangi PKK’lıları milletvekili yaptığınızı , onları tedavi ettirdiğinizi biliyoruz" diye seslendi. Öfkeli vatandaşı, sivil polisler uzaklaştırdı.
Günün ikinci töreni İl Özel İdare Müdürlüğü salonunda Devlet Övünç Madalyalarının dağıtımıyla gerçekleştirildi. Vali Orhan Düzgün, 5 şehit yakını ile 3 gaziye madalyalarını verdiği törende, "Şehitlik ve gazilik çalışarak elde edilecek bir şey değildir. Hedefimiz insanlarımızın yaşama hakkını kullandığı, yeni şehitlerin gelmediği huzurlu bir Türkiye’dir" dedi. Daha sonra şehit Piyade Uzman Çavuş Ferhat Kaplangiray’ın babası Cezmi Kaplangiray’a, şehit piyade er Mustafa Aydın’ın babası Mehmet Aydın’a, Jandarma Uzman Çavuş İbrahim Çelik’in annesi Kamer Çelik’e, şehit Jandarma Uzman Çavuş Onur Karasungur’un babası Bilgi Karasungur’a, gazi Kenan Yılmaz, Alper Doğan ve Serkan Canan’a Vali Düzgün tarafından Devlet Övünç Madalyaları verildi.

OE,DÖ(OE/SS) (FOTOĞRAFLI)