KAYSERİ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde Türksoy ve Kayseri işbirliği ile, ünlü Türkmen şair ve mutasavvıf Mahtumkulu Firaki'yi anma ve Türkmenistan Gecesi düzenlendi.
Geceye, Vali Orhan Düzgün, Türkmenistan Kültür Bakanı Gunça Mammedova, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve çok sayıda Türkmen öğrenci ve vatandaş katıldı.
Gecede konuşan Vali Düzgün, Türkmen ve Türk halklarının aynı milletin iki devleti olduğunu belirterek, “Bu tür etkinliklerle iki ülke arasındaki kardeşlik duygularını geliştirmek için çok önemli” dedi.
Düzgün, Türkmenistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin de Türkiye olduğunu ifade etti. Mahtumkulu Firaki’nin eserlerinden birini de gecede okuyan Vali Orhan Düzgün, “Bu kış biraz kuraklıkla geçiyor, yağmurun karın bereketini bu yıl alamıyoruz. Firaki’nin bir şiiri de 250 yıl önce yazdığı şiir dua niteliğinde. 250 yıl önce o topraklarda bu durumun yaşandığını görüyoruz” şairin şiirini gecede okudu.
Düzenlenen gecede açılış konuşmasını yapan Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise, "Mahtumkulu Firaki'nin doğumunun 290'ıncı yıldönümü münasebetiyle Türksoy tarafından Mahtumkulu Firaki yılı olarak ilan edilmiştir. Bugün burada Kayseri Valiliğinin ev sahipliğinde benzeri bir programla Türkmen kültürünü ve Mahtumkulu Firaki'yi daha yakından tanıyacağız. Mahtumkulu Firaki, tarih boyu gelmiş geçmiş en büyük Türkmen şairidir” dedi. Dünyanın onu Türkmen edebiyatının Bayron'u, Dante'si olarak tanıdığını belirten Kasinov, “O aynı zamanda Türkmenlerin hoca Ahmet Yesevi, Fuzuli'si, Yunus Emre'sidir. Şair, mutasavvıf ve filozof olan Mahtumkulu, bıraktığı eserlerle yüzyıllardır Türkmen halkının ruh dünyasına şekil vermiş, Türkmen milli kimliğinin ve kültürünün yapı taşını oluşturmuştur" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Türkmenistan Geleneksel Müziği, şiir dinletileri, Türk Dünyası Müzik Topluluğu’nun ve Türkmenistan Devlet Sanatçıları konser verdi.

ŞK(OE/AK) 8(FOTOĞRAFLI)