KAYSERİ’de faaliyet gösteren Kafkas Dernekleri, Rusya'nın Soçi kentinde başlayan 22'nci Kış Olimpiyatları'na tepki gösterdi. Birleşik Kafkasya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mükremin Öner, Soçi’nin Kuzey Kafkasya halklarının ana yurdu olduğunu ifade ederek, “Yüz binlerce insanın cesedi bugün olimpiyat yapılmakta olan Soçi topraklarının altındadır. Olimpiyat alanı adeta bir açık alan mezarlıktır. Rusya’yı 2014 Kış Olimpiyatları’nı menfur emellerine alet etmesinden dolayı protesto ediyoruz” dedi.
Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen Kafkas Dernekleri üyeleri, İngilizce ve Türkçe pankartlarla Rusya’da gerçekleştirilen Kış Olimpiyatları'nı protesto etti. ‘Rusya, tarihimden ve toprağımdan el çek’ , ‘Sürgün ve soykırımı unutmadık’ , ‘Olimpiyat kan üstüne olmaz’ yazılı pankartlarla dikkat çeken ve bazı STK’ların da destek verdiği Kayseri Kafkas Dernekleri adına basın açıklamasını Birleşik Kafkasya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mükremin Öner yaptı. 7-23 Şubat tarihleri arasında olimpiyatların gerçekleştirileceği Soçi kentinin Kuzey Kafkasya halklarının genel adı olan Çerkeslerin ana yurdu olduğunu dile getiren Öner, “Ruslar Soçi’de sadece işgalci ve sömürgecidir” diye konuştu.
“BU OLİMPİYAT TAMAMEN SİYASİ BİR TEZGAHTIR”
Rus ordusunun Soçi’yi işgal ettiğinde şehirde sadece 68 insanın sağ kaldığını ifade eden Öner, “Yüz binlerce insanın cesedi bugün olimpiyat yapılmakta olan Soçi topraklarının altındadır. Olimpiyat alanı adeta bir açık alan mezarlıktır. Rusya hunharca katlettiği insanların kan ve kemikleri üzerinde olimpiyat düzenlemektedir. Bir millete bundan daha vahşiyane bir zulüm olabilir mi? Bugün Rusya 150 yıl önce yaptığı vahşete olimpiyat adı altında dünya kamuoyunu ortak etmek istemekte, Soçi ve Kuzey Kafkasya’nın tapusunun Rusya’ya ait olduğunu dünyaya onaylatmaya çalışmaktadır. Bu olimpiyat tamamen siyasi bir tezgahtır ve dünyanın gözünü boyamaktan başka bir şey değildir” diye konuştu.
“RUSYA ÇERKEZLERDEN ÖZÜR DİLESİN”
Konuşmasında Rusya’yı, Çerkezlerden özür dilemeye davet eden Öner, şunları söyledi: “Rusya Kuzey Kafkasya’da kardeşlik, huzur ve dostluk istiyorsa ve bunda samimi ise Çerkezlerden özür dilemelidir. Bugüne kadar yapılan zulüm ve haksızlıkları telafi yoluna giderek, Çerkezlerin anayurtlarına dönmelerini teşvik etmelidir. Kuzey Kafkasya’dan elini çekerek, Çerkezlerin özgür iradeleriyle kendilerini yönetmelerine imkan sağlamalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle Soçi’nin olimpiyat ruhuna tamamen aykırı olarak seçilmesinden, bu olimpiyatın Kuzey Kafkasya’nın acılarla dolu tarihi geçmişi ile örtüşmesinden, Çerkezlerin huzur, güvenlik ve özgür iradelerine katkı verecek bir düşünceden yoksun olmasından ve Rusya’ın amacının işgalciliğini, zulmünü daha da pekiştirmek olmasından dolayı Putin’i ve Rusya’yı, 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'nı menfur emellerine alet etmesinden dolayı protesto ediyoruz. Türkiye ve dünya kamuoyunun bu oyuna gelmemesini temenni ediyoruz.”