KAYSERİ’nin Talas İlçesi'nde bulunan Tol Kilisesi’nde Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi Ağı kapsamında 'Kimliğim, Haklarım Gençlik Forumu' gerçekleştirildi.
Talas’ta Kiçiköy Mahallesi’nde bulunan Tol Kilisesi’nde, 4'üncüsü gerçekleştirilen 'Kimliğim, Haklarım Gençlik Forumu’na, AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Francois Naucodie, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Akmermer ile Adana, Çorum, Edirne, Kastamonu, Kayseri, Konya, Nevşehir, Samsun illerinden 85 öğrenci katıldı. Toplantıda konuşan AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Francois Naucodie, Türkiye’de, yapılan anketlerde Avrupa Birliği’ne yönelik ön yargıların olduğunu söyledi. Naucodie, "Avrupa Birliği (AB) ile olan ilişkinin bir yük getirdiğini ve Türkiye’nin başka fırsatları değerlendirmesi gerektiğini savunanlara, Türkiye’nin hali hazırda Avrupa ekonomisine zaten entegre olduğunu söylüyorum. 18 yıldır yürürlükte olan Gümrük Birliğimiz var. Karşılıklı ticaretimiz 120 milyar Euro’yu aşmış durumda. Doğrudan yabacı yatırımların yüzde 75’i AB tarafından yapılıyor. Avrupa sermayesi ile yapılan yatırımlar sayesinde Türkiye’de 17 bin şirket istihdam yaratıyor ve vergi ödüyor. Bu da gösteriyor ki, birlikte olduğumuz sürece zenginleşiyor, ancak ayrıldığımızda da yerimizde sayıyoruz" dedi.
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Akmermer ise Kayseri Ticaret Odası’nın 2011 yılından bu yana, Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Ağı Koordinasyonu görevini üstlendiğini dile getirerek, "AB Bilgi Merkezleri’nin, AB üyeliğiyle ilgili farklı görüşlere sahip olan gençleri doğru ve objektif bir şekilde bilgilendirilmesinin sürece olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.
"Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin ideolojik kaygıların gölgesinde değil, daha objektif verilerle ele alınması gerektiğini düşünüyoruz" diyen Akmermer, şöyle devam etti:
"Ülkemizin dış ticaretinin yüzde 60’ının AB ülkeleriyle olduğu gerçeğinden hareketle, AB üyesi ülkelerin de Türkiye’nin üyeliğini böylesi objektif kriterler ışığında değerlendireceğini düşünüyoruz. Birlik üyesi bazı ülkelerin endişelerinin aksine, dünyanın yaşadığı son küresel krizi birçok ülkeye göre rahat atlatan Türkiye’nin, AB ile ekonomik anlamda daha iyi uyum sağlayacağı da unutulmaması gereken bir gerçektir. Güçlü bir Türkiye’nin üyeliğiyle Avrupa Birliği’nin büyük kazanımlar sağlayacağı da başka bir gerçektir. Ülkemizde işleyen demokrasi ile gençlerin özgür gelecek gereksinimleri karşılanmaktadır."
Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar 2012 AB Gençlik Konferansı konulu belgesel filmi izledi. Kimliğim, Haklarım Gençlik Forumu, daha sonra basına kapalı olarak devam etti. Öğrenciler temel haklar, AB’de yerel ve ulusal kimlik ile kişisel Kimlik gibi konularda uzmanlardan bilgi aldıkları öğrenildi.

CZ(OE/SS) (FOTOĞRAFLI)