KAYSERİ Barosu, Kadına Yönelik Şiddete Karşı uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, İş kanununa göre 16 hafta olan doğum izninin 24 haftaya çıkartılmasının kadın istihdamını engelleyeceğini öne sürdü.
Baro Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Zuhal Coşkun, nüfusun 37 milyon 571 bin'ini kadınların oluşturduğunu, bunun da yüzde 49,8’e denk geldiğini belirterek, "Kadınlar her gün şiddet ve cinayetlerle karşılaşmakta, çalışma hayatından uzaklaşmakta özgürlükleri kısıtlanmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin geliştirilmesi ve öğretilmesi için eğitim çalışmaları yapılmalı" dedi.
Dünya Ekonomik Formu’nun raporuna göre, Türkiye’nin kadın- erkek ücret eşitliğinin sağlanması bakımından 135 ülke arasında 85’inci sırada olduğunu da vurgulayan Coşkun, şöyle devam etti:
"Gelir dağılımında adaletin sağlanması alanında 121, kamu ve özel sektör üst düzey mevkilerde kadın erkek eşitliğinin sağlanmasında 103’üncü sıradayız. TÜİK verilerine göre ise çalışabilecek yaşta olan kadın sayısı 27.9 milyon. Çalışan kadın sayısı ise sadece 7 milyon 700 bin. Tüm bu verilere göre kadın erkek eşitliğinin sağlanmadığını, kadını özgür birey yapacak düzenlemelerin yapılmadığını, kadının insan haklarının gelişmesini sağlayacak, istihdam yaratacak çözümlerin ortaya konmadığını görüyoruz. TCK ve İş Kanunu’nda yapılması tartışılan düzenlemelerin kadını ötekileştirerek, toplum yaşantısından soyutlamaya yönelik sonuçlar doğuracağı kaygısı taşımaktayız."
DOĞUM İZNİ ARTIRILMASIN
Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Zuhal Coşkun, İş kanununa göre 16 hafta olan doğum izninin 24 haftaya çıkartılmasının kadın istihdamını artırmaya yetmeyeceğini, aksine engelleyeceğini, devletin kararlı politikalar uygulayarak çıkaracağı yasalarla önce alt yapıyı kurması, artından kreş, çocuk bakımevi ve diğer birimleri desteklemesini istedi. Coşkun şöyle devam etti:
"Evlilik yaşı hakim kararı ile 18 olmalıdır. Cinsel suçlar evli kadına karşı işlendiğinde, kadının şikayetine tabi olmamalıdır. Yargıtay tarafından cinsel suçların uzlaşma kapsamında ele alınması, çocuk gelinler sorunu çözümsüz hale getirecektir. Cezaevindeki kadınlar ve çocukların sorunları kadın odaklı bakış açısıyla giderilmelidir."

DÖ(OE/COŞ)