KAYSERİ’de anne avukatlar çocuk istismarlarına tepki göstermek ve aileleri bilinçlendirmek amacıyla açıklama yaptdı. Destek amacıyla etkinliğe katılan Baro Başkanı Fevzi Konaç, ceza sisteminin değiştirilmesi, idamın yenden masaya yatırılarak tartışılması gerektiğini söyledi.
Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen avukat anneler, son dönemde görülen çocuk ölümleri ve cinsel istismara tepki gösterdi. Çocuklarıyla alana gelen avukatlar adına konuşan Gülenay Işık Gök, toplumda vicdanları kanatan çocuk ölümlerinin önlenmesi için ailelerin bilinçlendirilmesi, çocuklara bedenlerinin özel olduğunun öğretilmesi, ruh sağlığı bozuk kişilerin belirlenip tedaviye yönlendirilmesi, cezaların daha etkin ve caydırıcı hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Gülenay Işık Gök, şöyle dedi:
"Son günlerde çocuklarla ilgili dehşet verici gelişmeleri kaygıyla karşılıyoruz. Başta cinsel olmak üzere istismara uğraması cinayete kurban gitmesi yüreklerimizi dağlamakta. Toplum nezdinde farkındalık yaratmak amacıyla buradayız. Siyasi amaç gütmeksizin anne baba olarak aileleri ve çocukları bilinçli olmaya davet ediyoruz. Emniyet, savcılık, islah evleri, hastane, gerdek odaları, morglarda çocuk bedenlerini görmek ve onlara yapılan eziyetleri işitmek istemiyoruz. Elimizi taşın altına koymak ve çözüm üretmek gerekir. Aileleri bilinçlendirmeli. Çocuklara temel güvenlik kurullarını öğretmeliyiz. Anne babası bile olsa, vücutlarına dokunmamalı, hatta öpmemeliyiz. Çocuklarınızı istemediği kişiyi öpmeye zorlamayın, ‘Bu çocuk soğuk’ diye yaftalamayın. Çocuğunuz soğuk, ama sağlıklı olsun. Cinsel istismarı ençok akraba ve yakınları yapmaktadır. Saldırı beklemediği ve güvendiği yerden gelince savunmasız ve çaresiz kalmaktadır."
"İDAM GELMELİ"
Kadın avukatların etkinliğine destek amacıyla Cumhuriyet Meydanı’na gelen Baro Başkanı Fevzi Konaç da, çocuklara yapılan saldırı ve cinsel istismarı kınadı. Konaç, çocuk istismarının toplumsal bir hastalık haline geldiğini anlatırken şöyle dedi:
"Kayseri’de kısa süre önce 6 kişilik ailenin çocuklarıyla yok olduğuna şahitlik ettik. Yine bir süre önce 9 yaşındaki Mert’i Kars’a toplumsal hastalığa kurban verdik. Adana’da Gizem’i acılar içinde toprağa verdik. Suç ve mücadeleyle ilgili alınması gereken önlemlere, toplumsal duyarlılığa ihtiyaç var. Anne yürekleri toplumu ayağa kaldıracak. Ne yazık ki mahkumun alacağı cezayı hepimiz biliyoruz. AB kriterleri adına verdiğiz söz Türkiye’deki vicdan kriterini tatmin etkiliyor İdam’ın masaya yeniden getirilerek tartışılması gerektiğini, siyasetin çözüm noktasında cezanın bu bölümüyle ilgili mutlaka masada tartışılan bir konu olması gerektiğini düşünüyorum. Vicdanımız, ahlakı değerlerimiz toplumsal yapımız insanı yaşatmakla ilgili hassasiyetler emrediyor. Ancak çocuğa karşı işlenen suçlarda eğer kamu vicdanını rahatlatacak çözüm yolu bulunmazsa toplumsal hastalık saracak ve başka şeylere gebe hale getirecek. Hukuken, vicdanen insan hakları ve özgürlükler noktasında insanı yaşatmakla ilgili her türlü tavrın yanındayım. Avukat olarak, hukuki çerçeveyi de çok iyi biliyorum. Bu ceza sisteminin vicdanları yaraladığını, idamın da mutlaka kamu vicdanını rahatlatma noktasında masa yatırılması ve değerlendirilmesini uygun buluyorum. 'AB kriterlerine uyacağız' derken toplumumuzun zemin olarak ahlaki değerlerimiz ayağımızın altından kayıyor. İdamın tartışılarak masada tedbir olarak konuşulması gerektiğini düşünüyorum."
Konuşmaların ardından kadın avukatlarla çocukları hep birlikte balon uçurdu.

DÖ(OE/İD) (FOTOĞRAFLI)