Turgay İPEK- Zafer KUMRU/ERZURUM, () - ERZURUM'daki Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri'nin işletmesini yapan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Andorra'dan getirttiği 15 kişilik özel ekibe buzdan yaptırdığı iglo kafenin açılışı yapıldı. Türkiye'nin en büyük buzdan kafesinin açılış kurdelesini kesen Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan, "Bu tesisler sadece kayak merkezi olarak değil sosyal etkinlikler çerçevesinde yapılması gereken çalışmaların ilk adımı olarak iglo kafeterya dediğimiz buzdan evi açarak güzel bir başlangıç yaptık" dedi.
2011 Dünya Üniversite Kış Oyunları'nda hizmete giren ve şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta olan Palandöken sıradağları üzerindeki Konaklı Kayak Merkezi'ne Türkiye'nin ilk iglo kafesi yapıldı. 16 metrekare genişliğindeki 2 odalı iglo için 150 metreküp kar kullanıldı. Eskimoların bir kısmının sürekli olarak ya da av sezonlarında geçici olarak yaşadığı iglo ev Konaklı'ya güzellik katıyor. 5 metre yüksekliğindeki igloda, kaymak için gelenlere kafeterya hizmeti verilecek. Buzdan kafenin içindeki çift başlı kartal ve bazı desenler Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencileri tarafından işlendi.
Tesislerin önünde yapımı tamamlanan iglo kafe açılış kurdelesini davetlilerle birlikte kesen Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan, bu tesislerin sosyal etkinlikler için yapılması gerektiğini belirterek gelecek yıllarda daha büyük ölçekte turistlere hitap edecek şekilde yapılmasını hedeflediklerini belirtti. Başkan Yardımcısı Kırşan şunları söyledi:
"Dünyanın sayılı kayak merkezleri arasında gösterilen Palandöken ve Konaklı yılbaşından itibaren özelleştirilme kapsamına alındı. Büyük bir özveri ile işe koyulduk. Uluslararası standartlarda deneyimi olan Andorralı bir şirketle anlaştık ve işi ehline teslim ettik. 2 aydır birlikte çalışıyoruz. Bizim özelleştirme idaresi olarak felsefemiz, asla buraları satıp gelir elde etmek değildir. Biz özelleştirmeden hedeflediğimiz nokta bu tesisleri etkin ve verimli kullanarak Erzurum ekonomisine maksimum katkıyı sağlamaktır. Bundan sonraki süreçte uluslararası deneyime sahip Andorralı danışmanımızla burada yapılması gereken profesyonel manada ne gerekiyorsa onu yapmak üzere yola koyulduk. Konaklı'da pansiyon ve otel yok. Burada bir yıl içerisinde hızlı bir şekilde imar çalışması yaparak 5 yıldızlı oteller ve kayak okulu gibi diğer sosyal etkinliklere hitap edecek alışveriş merkezleri yaptırmak."
Öte yandan Andorralı firmanın yetkilileri ise "Bizler dağ insanlarıyız. Ülkemizde kayak 60 sene önce başladı. Şimdi dünyadaki diğer dağ insanlarına bizim Andorra'daki ulaştığımız seviyeye ulaşmaları için yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kısa zamanda kayağı tüm Erzurumluların çok seveceğini, kayağın bir parçası olacaklarını umuyoruz" dedi.
Kurdelenin kesiminin ardından davetliler iglo kafeyi gezdi ve kokteyle katıldı. Vatandaşlar buzdan kafeteryaya hayran kaldıklarını söyledi.

Tİ(KS/BT) (FOTOĞRAFLI)