AYDIN'ın Koçarlı İlçesi'nin yılda ortalama 400 ton kavun yetiştiren Bıyıklı'da üretici alıcı bulumadığı için zor günler yaşıyor. Üreticiler, pazara götürdükleri kavunların satılmayıp, günlerce traktör römorklarında beklemesinden yakındı.
Koçarlı'da 100 bin dönümlük ekili alan var. Bu arazilerin 2 bin dönümünde kavun yetiştiriliyor. Kavun ekili arazilerin büyük bölümü ise Aydın'ın büyükşehir olmasıyla mahalleye dönüştürülen Bıyıklı Beldesi'nde. Bıyıklı'da 50 aile geçimini kavun üretiminden sağlıyor. Toprağı nedeniyle aramosu ve tadının yörede yetişen diğer kavunlara nazaran daha iyi olduğunu ileri sürülen Bıyıklı kavunu, bu yıl üreticiyi mutlu etmedi. Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerine pazarlanan kavunlara bu yıl ilginin geçmiş yıllara göre az olduğu belirtildi. Pazara getirdikleri kavunlarına alıcı çıkmadığı için günlerce traktörün römorkunda beklediğini belirten üreticiler zor durumda oldukları söyledi.
Üretmenin satmaktan daha kolay olduğunu vurgulayan 246 Nolu Bıyıklı Tarım Kredi Kooperatif Başkan Ali Sarıçoban, "Mahallede, yaklaşık 250 kişi kavundan gelen parayla geçiniyor. Geçen yıllarda fiyatlar iyi olduğu gibi alıcı da boldu. Ancak bu yıl nedendir bilmiyoruz kavuna talep yok. Pazara getirdiğimiz kavunlar traktör üzerinde günlerce bekliyor. Toplandıktan sonra 6 veya 7 gün bekleyen kavun bozulmaya yüz tutuğundan elimizde kalıyor. Geçen yıl kilosunu 1 liradan sattığımı kavunun fiyatını bu yıl 65-75 kuruşa kadar indirmek zorunda kaldık. Girdiler çok pahalı bu nedenle kavundan kar elde etmek bir tarafa zarar etmezsek iyi" dedi.
CHP'li Koçarlı Belediye Başkanı Mutlu Öztürk de, "Kavun yıllardan beri bu bölgede yaşayan insanların geçim kaynağı haline geldi. Seçimlerle kavun mevsiminin birbirine yakın olması nedeniyle biraz gecikmeli de olsa kavun pazarını hizmete açtık. Amacımız bundan sonraki yıllarda kavunumuzu dünyaya tanıtmak olacak. Bunun için elimizden geleni yapmaya çalışacağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI