Mustafa BAĞDİKEN- Orhan UZUN/İZMİT (Kocaeli), () - KOCAELİ'nin Kartepe İlçesi'nde 1650 metre rakımla Kartepe'nin zirvesinde, Uluslararası Yoga Federasyonu'nca düzenlenen, çeşitli ülkelerden 600 kişinin katıldığı Yoga Festivali başladı.
Aynı zamanda Uluslararası Yoga Federasyonu Başkanı da olan Akif Manaf'ın yönetiminde gerçekleştirilen festivale, Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, ABD, Almanya, Fransa, Rusya, Yunanistek, Çin başta olmak üzere bazı ülkelerden de katılım gerçekleşti. Bugün ilk kez 600 kişinin katılımıyla Kartepe'nin zirvesindeki Green Park Resort Otel'e ait Metin Oktay sahasında çimler üzerinde gerçekleştirilen yoga sistemi uygulaması, hem katılımcı sayısının fazla olması, hem böyle bir etkinliğin burada ilk kez yapılması nedeniyle ilgiyle izlendi.
Uygulama öncesi 'ya açıklamalarda bulunan Uluslararası Yoga Federasyonu Başkanı Akif Manaf, festivale Çin, Rusya, Amerika, Avrupa'dan gelen 600 katılımcıları olduğunu belirterek şunları söyledi:
YOGA SPORDUR
"Türkiye' nin turizmine de katkı da bulunuyoruz. Son yıllarda gerçek yoganın merkezi Türkiye oldu. Ve burada, ana üssü Türkiye olarak Uluslararası Yoga Federasyonu'nu kurduk. Görüyorsunuz insanlar toplanmış, güzel bir havada burada ormanın içinde dağda yoga yapıyoruz. 'Yoga nedir?' diye sorarsanız yoga bir spordur. Evrensel bir spordur. 600 sporcuyla spor yapıyoruz. Sağlığa müthiş bir etkisi var. Nezleden kansere, sinüzit bronşit her türlü alerjiye kadar yoga sistemi müthiş bir araçtır. O yüzden insanlar geliyor. Neden bu kadar insan geliyor burada toplanmış, çünkü sağlığa müthiş bir etkisi var. Yoga sporunun her türlü fiziksel, zihinsel, ruhsal olarak insan sağlığına katkısı var. Gelişmesine dönüşmesine tekamülüne büyük bir katkıda bulunuyor."
HİNDUİZM İLE İLGİSİ YOK
Akif Manaf açıklamasında, Türkiye'nin de bir ilke imza atarak Spor Bakanlığı'nın yogayı bünyesine aldığını, Yoga'nın artık resmi olarak Spor Bakanlığı'nın bünyesinde bir spor dalı olduğunu belirtti. Manaf, "Yoga denilince belirli kesimler 'yoga spor değildir' diyorlar. Neden böyle diyorlar? Yoga spor değil diyenler Hinduizm taraftarları. Hinduizm tarikatlarının muridleridir onlar. Hinduizmi yaymaya çalışıyorlar. İnsanları toplayıp Hindistana götürüp onları Hindu yapıyorlar. Gerçek yoga orijinalinde bir spor olarak nitelendirilebilir. Sağlığa çok iyi gelen bir spordur" dedi.
Festivalde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi de veran Akif Manaf şöyle devam etti:
"Bu festivalde gerçek yoga çalışması nefeslerle başlıyoruz. Nefes çok önemli. Hayatın başlangıcı ve sonu nefesla başlar nefesle biter. Teknikleri öğretiyoruz. Bol oksijenli dağ havasında vücut oksijen depoluyor. Gençleşiyor bir doğal detoks gerçekleşiyor. Bedene iyi gelen çeşitli hareketler yapıyoruz. Çakra tekniklerini vereceğiz. Çakralar bedende olan enerji merkezlerimizdir. Onlar tıkanınca sağlığa zararlı etkiler oluşuyor. Çakraları enerji merkezlerini aktifleştiriyoruz tıkanmalardan arındırıyoruz vücut sağlığına kavuşuyor. Bunun dışında bioeneji teknikleri yapacağız. Odaklanma konsantrasyon meditasyon ve derin gevşeme teknikleriyle çalışmayıı bitireceğiz. Odaklanma çok önemli zihni temizliyoruz. Günlük toplanmış stresten boşaltıyoruz zihni temizliyoruz pozitif düşüncelerle dolduracağız. Derin gevşemede ise stresi atıp gevşemeyi öğretiyoruz"

FOTOĞRAFLI