İZMİT (Kocaeli), () - TÜRKİYE’de nesli tükenme tehlikesi altında olan yaban kedisi, Kocaeli'nde Samanlı Dağları’nın Kartepe bölgesinde fotokapanla görüntülendi. Kartepe İzcilik Gençlik ve Doğa Sporları Kulübü’nün fotokapanıyla görüntülenen yaban kedilerinin sayısının doğal yaşam alanlarının daralması nedeniyle çok azaldığı belirtildi.
Yaban Hayat Fotoğrafçısı Ömer Bahadır Özyılmaz, Kartepe İzcilik Gençlik ve Doğa Sporları Kulübü’nün (KİDOSK) Proje ekibi ve Proje Danışmanı Yaban Hayat Uzmanı Halim Diker tarafından, Kartepe'deki ormanlık bölgedei yaban hayvanı türlerinin belirlenmesi için fotokapanlar yerleştirildi. Son olarak uzun süredir görünmeyen yaban kedilerinden biri görüntülendi.
Yaban Hayat Fotoğrafçısı Ömer Bahadır Özyılmaz, kısa süre önce görüntülenen ve nesli tükenmekte olan yaban kedisinin doğal hayattaki denge açısından çok önemli olduğunu; bunların insanlara zarar vermediğini ve görenlerin de zarar vermemesi gerektiğini söyledi. Ancak özellikle geceleri avlanan yaban kedilerinin karayollarından karşıya geçişleri sırasında araç çarpması sonucu öldüklerini de belirtti.
Bölgede fotokapan ve diğer yöntemlerle belirlenen yaban kedisinin yanı sıra bozayı, kızıl geyik, kızıl tilki, çakal, porsuk, kaya sansarı, yaban tavşanı gibi türler de kayıt altına alındı.

SY(MB/AAA) (FOTOĞRAFLI)