KARS'ta hayvancılıktan sonra besicilikte önemli yere sahip olan kaz, tablo ve heykel olarak yaşamın her alanında kedini göstermeye başladı. 
Kars, Ardahan gibi yörelerde önemli bir geçim kaynağı olan ve yetiştiriciği giderek yaygınlaşan kaz, sosyal yaşamda da yerini almaya başladı. Göğsünün buza değmesinden sonra tandırda pişirilen kazın doyumsuz lezzeti ressamların fırçaları, heykeltıraşların çekiçleriyle de hayat buluyor. Şiir, türkü ve kitaplara konu olan kazın yörede önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirtin Nuran Özyılmaz, Kars'ta kaz evi açtığını ve lokantasında bu önemli lezzeti pişirerek sunduğunu belirtti. 
Kazın yetiştirilmesi, beslenmesi, bakımı ve sofralara gelişine kadar önemli aşamalardan geçtiğine işaret eden Nuran Özyılmaz, şöyle dedi:
"Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez' diye bir özdeyişimiz var. Kars için kaşar peyniri kadar kaz da önemli. Kentin tanıtımında kaz önemli bir rol üstleniyor. Kaz, yörede özellikle kadınların gelir kaynağı oldu. Kaz etini tatmayan 'Et yedim' demesin."