MİLLİ Eğitim Bakanlığı'na bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda yürütülen Mesleki Becerilerin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Kars Atatürk Kız Teknik Lisesinde açılan bilgisayar, hızlı klavye ve aşçı çırağı kursu tamamlandı.
Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Adalet ve İçişleri Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı, İşveren ve İşçi Sendikaları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Engelli Derneklerinin katkıları ile 35 ilde sürdürülen proje meyvelerini vermeye başladı. Milli Eğitim Şube Müdürü Yunus Çelik, 35 ilden biri olan Kars'taki kurslara katılan toplam 98 kursiyerin önümüzdeki hafta sınava girerek sertifika alıp meslek hayatına atılacağını söyledi. Çelik, şöyle dedi:
"Projemizin amacı özellikle örgün ve yaygın eğitim kurumlarını bitirmeyen ya da değişik nedenlerle okuma-yazmaya geçmeyen 15 yaş üstü bayanların mesleki becerilere sahip olmalarını sağlamaktır. Üç kurstan biri olan temel bilgisayar okur yazarlığı kursuna tamamlandı ve sınavı yapıldı. 18 kursiyerden 12'si sertifika aldı." 
Kars Atatürk Kız Teknik ve Meslek Lisesinde 11 Ocak-31 Mayıs tarihleri arasındaki açılan 280 saatlik aşçı çırağı yardımcılığı kursuna 39, 4 Ocak-16 Mart tarihleri arasındaki 160 saatlik temel bilgisayar okur yazarlığı kursuna 18, 7 Ocak'ta başlayıp 5 Haziran'da tamamlanacak olan 160 saatlik 10 parmak hızlı klavye kursunda da 21 kursiyerin katıldığını ifade eden yetkililer, kurs bitiminin ilk haftasında yapılacak olan sınavda başarılı olanlara sertifikalarının verileceğini bildirdi.
Aşçı çırağı yardımcılığı kursunu sürdüren Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış’ın eşi Nida Alkış, kadınlara iş alanında yardımcı olmak amacı ile açılan kursa ilginin beklenenin de üstünde olduğunu belirtti. Kursiyerlere, tüm yörelerin yemeklerinin yanı sıra, mutfak, masa, tabak ve kaşık düzeni gibi göze hitap eden unsurların da öğretildiğini vurguladı.
Atatürk Kız Teknik ve Lisesi yiyecek-İçecek Hizmetleri Öğretmeni Serpil Özcan da, "Hafta sonları MESGEP projesi kapsamında bu kursu yapıyoruz. 15 yaşını doldurmuş kadınlarla kursu sürdürmekteyiz. Kadın sığınma evlerinde, öğretim programından mezun olmayanlara yönelik kurslar veriliyor. Bunun sonunda belge verilecek ve iş yerlerinde kalifiye elaman çalıştırılmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.
Kursiyerlerden Filiz Şivan, kendi işletmesinde müşterilerine daha lezzetli ve göze hitap eden yemekler sunabilmek için kursa katıldığını söyledi. Şivan, "Herkes gibi benim de bilmediğim, yapamadığımız yemekler vardı. Diğer yörelerinde yemeklerini yapabilmek ve onlara tat verebilmek için bu kursu önemsedim. Hedefim yeni şeyler öğrenmek. İşletmeci olduğum için iş yerimde ev yemekleri yapıyorum. Burada ise çok farklı yöntemler öğreniyoruz. Umarız başarılı oluruz ve burada öğrendiklerimizi lezzete dönüştürebiliriz" dedi.

BA(KS/İD) (FOTOĞRAFLI)