Bedir ALTUNOK/KARS, () - KARS'ın Sarıkamış İlçesi'nde, Allahuekber Dağları'ndan doğan ve Ermenistan sınırında Arpaçay ile birleşen Kars Çayı'nda toplu balık ölümleri üzerine İl Çevre Müdürlüğü ekipleri inceleme başlattı.
İhbar üzerine gittiği Kars Çayı'nda incelemelerde bulunan TEMA Vakfı Kars İl Temsilcisi Yasin Koç, çaydaki kirliliğin nedeninin araştırılmasını ve gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Kars Çayı'nda birkaç günden beri ciddi anlamda kirlilik yaşandığına dikkati çeken Yasin Koç, çayı kirleten kaynağın mutlaka bulunması gerektiğini belirtti. Sorunun sanayi atıklarından mı yoksa başka nedenlerden dolayı mı kaynaklandığının yapılacak araştırma sonucu ortaya çıkacağına dikkati çeken Yasin Koç, "Çaydaki balık potansiyeli az . Var olan balıklar da kirliliğe kurban gitti" diye konuştu.
Kars Çayı'nda uzun süreden beri koku olduğuna işaret eden Kafkas Üniversitesi öğrencileri de kampüs ile Veteriner Fakültesi arasından geçen Kars Çayı'ndan gelen kokudan çok rahatsız olduğunu söylediler. Son zamanlarda toplu balık ölümleriyle karşılaştıklarını ifade eden öğrenciler, büyük bir çevre sorunu haline gelen balık ölümlerinin nedenlerinin araştırılmasını ve önüne geçilmesini istediler.
Olayın duyulması üzerine İl Çevre Müdürlüğü'nden bir grup uzman, Kars Çayı'nda inceleme yaptı. Çayda ölen 'Karabalıklardan ve sudan örnek alan uzmanlar, balık ölümlerinin elektro şokla yapılan balık avlamasından da kaynaklanmış olabileceğini söylediler.

(FOTOĞRAFLI)