Coşkun YAMAN/BALIKESİR, () - BALIKESİR'de büyükşehir olmasıyla birlikte iki merkez belediyeden biri olan Karesi Belediyesi, sekiz köşeli yıldızlı logosunu tanıttı.
Karesi'nin AK Partili Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, belediyenin 8 köşeli yıldızdan oluşan yeni logosunu basın toplantısıyla tanıttı. "Logo olmadan mesafe almanız mümkün değil. Binada tadilat yapacaksınız, pazar yerine levha yapacaksınız fakat logonuz yok" diyen Yılmaz, fazla zaman olmadığı için bir yarışma açmadıklarını ve çeşitli çalışmaların içinden bu logoyu seçtiklerini söyledi.
Sekiz köşeli yıldızın Ortadoğu'da bulunan eski medeniyetlerde ve İslam dünyasında yaygın olarak kullanıldığını belirten Başkan Yılmaz, "Sayı biliminde 8, cenneti anlatan bir sembol olduğu belirtiliyor. Ayrıca dini kaynaklarda İslamiyet'in 8 esasa dayalı olduğu, bunlara '8 cennet kapısı' dendiği, 8 köşeli yıldızın da 8 cenneti simgelediği belirtiliyor. Türk mimarisinde ay ve güneş gibi yıldızlar halk inançlarında geniş yer tutuyor. 8 köşeli yıldız motifleri mimaride, halıda, kilimde, ahşapta, madende çok çeşitli şekillerde kullanılmıştır. Baktığınız zaman bu logo tamamen kültürümüzü yansıtıyor. Bilinmeyen, unutulmaya yüz tutmuş sembollerimizi, en önemli tarihsel simgelerimizden olan şehrimizin yeldeğirmenlerini de temsil ediyor. Motifin üzerindeki 9 işareti Eylül ayını, 6 işareti de Eylül ayının 6'sını yani kurtuluş günümüzü işaret ediyor" dedi. Başkan Yılmaz logodaki kırmızının eylem hızı ve ateşi, mavinin ise güven duygusunu gösterdiğini söyledi.
8 KÖŞENİN ANLAMLARI
8 köşeli yıldızın her köşesinin bir anlam taşıdığını da vurgulayan Yılmaz, bunların merhamet, şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, cömertlik ve Rab'bine şükretmek anlamlarına geldiğini kaydetti.
LOGOMUZ ANONİM
Logoyu inceleyen bazı gazetecilerin 8 köşeli logonun, halk tarafından Siyonizm işaretine benzetilebileceğini iddia etmesi üzerine Başkan Yılmaz şu yanıtı verdi:
"Bizim de en çok önemsediğimiz konulardan biriside buydu. Çok bilenle hiç bilmeyenden korkmayacaksın, az bilenden korkacaksın. Çünkü az bilenler benzer şeyleri aynı şeymiş gibi algılıyorlar ve bu da çok tehlikeli. Şimdi, siyonizm işareti olan üçgen bir düz bir ters altı köşelidir. Belediye olarak amacımız yaptığımız basın toplantısı ile halkın kafasında oluşabilecek soru işaretlerini kaldırmak ve tarihimizi yeniden canlandırmaktır. Çok geniş katılımlı bir konsorsiyumla karar verilmiş bir logomuz var. Uluslararası standartlara uygun bu logoda CHP, MHP ve AK Partili seçilmiş belediye meclis üyelerinin, muhtarların, üniversite öğrencilerinin dahi emeği var. Bu logo anonimdir, kimse benimdir diyemez."
BÜYÜKŞEHİR LOGOYU DEĞİŞTİRİYOR
Öte yandan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, yaptığı ilk meclis toplantısında belediyeye yeni bir logo belirlenmesi kararını aldı. Yeni logonun Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ni, Balıkesir ilini bir bütün olarak temsil edebilecek standartlara sahip ve tanıtımına katkı sağlayacak, büyükşehirle özdeşleşebilecek, özgün bir tasarıma sahip olması gerektiği bildirildi.
1976 yılında açılan bir yarışmada, Balıkesirli grafik sanatçısı merhum Pertev Çetinyalçın'ın hazırladığı çalışma birinciliğe layık görülmüş ve uygulanmıştı. Balıkesir'in tarihi Saat Kulesi, Karesi Beyliği'nin sembolü ve zeybekten oluşan kaligrafi ile Balıkesir'i simgeleyen, 6 Eylül´ü temsilen 6 ve 9 rakamlarının da yeraldığı logo da yeni logo ile birlikte tarihe karışacak.
ALTI EYLÜL'ÜN LOGOSUNU HALK SEÇECEK
Merkez belediyelerden Altıeylül Belediyesi de logo belirlemek için harekete geçti. AK Partili Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu "Logo çalışması için yarışma açarsak 3 ay gibi uzun bir süre geçecek. Bizim acilen kurumsal kimliğimize kavuşmamız gerek. Herkes belediyemiz logosunu yapmak üzere davetli. Bunun için bir komisyon hazırladık. Komisyonumuzda, AK Parti'den 3, MHP'den 1, CHP'den 1 üye ile 2 de uzman yeralıyor. Bu komisyon bizlere sunulan logolar arasından 3 adet logo belirleyecek. Belirlenen logoları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi internet sitesinden halka sunacağız. Mahalle muhtarlarımızın da görüşlerini alacağız. En çok oy alan logoyu da Belediyemiz logosu olarak kabul edeceğiz" dedi.

CY(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)