KAYSERİ, () - KAYSERİ  Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Şükrü Karatepe, şehrin merkezinde yapılan yollarla zorunlu olarak birçok tarihi eserin yok edildiğini söyledi. Karatepe, "Kayserili Mimar Sinan’ın memleketindeki tek eseri olan Kurşunlu Camii’nin hamamı ve okulu kökünden kazındı. Kayseri’de Osmanlı’yı yansıtan hiçbir şey yok gibidir" dedi.
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Medeniyetin Burçları Derneği’nin düzenlediği 'Uluslararası Öğrenciler Akademisi’nde, bu hafta Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Şükrü Karatepe, kürsüye çıktı. Şehirlerin oluşumun ele alan Karatepe, ticaretin önemli bir unsur olduğunu hatırlattı. Bunun yanı sıra şehirlerdeki en büyük değişimin askeri kışlalarla birlikte olduğunu ileri süren Karatepe, şöyle konuştu:
"Klasik şehirlerimizdeki ilk değişim, askeri kışlaların yapılmasıdır. Kayseri meydanındaki şimdiki idare mahkemesinin yeri de Kayseri’deki kışladır. İlk modern kışladır. Önemli şehirlerin hepsine kışla yapılıyor. İş sadece bununla kalmıyor. Bu değişim yönetim şeklinin de değişmesini sağlıyor. Eskiden o geleneksel dokunun içinde ve onun hemen yanında ortaya çıkan o binalara karşı cumhuriyet döneminde şehrin ortasına yapılan yollarla, zorunlu olarak yıkım yapılıyor. Şehrin merkezi bir alanı genişletilerek ona ‘Cumhuriyet Meydanı’ deniliyor."

OE(OE/İD)