İSTANBUL, () BİRLEŞİK Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Nazım Karakurt, hızlı tren yol yapımı, istasyon ve gar çalışmalarında iş kazalarının artarak devam ettiğini söyledi. Karakurt, "Son olarak Soma’da meydana gelen iş cinayetinin katliama dönüşmesi ile birlikte ilgili bakanlıkların ve kurumların ihmallerinin olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bunun üzerinden baktığımız zamanda TCDD’ nin bu hızlı tren yol yapımı sırasında sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi.

"Demiryollarında yeniden yapılanma çalışmaları adı altında tasfiye ve özelleştirme çalışmaları son 15 yıldır kesintisiz bir şekilde devam ederken, bu süreçte işletmecilik güvenliği hiç olmadığı kadar güvenilirliğini kaybetmiş, yakın geçmiş, ülke gündemine de oturduğu üzere, ölümlü büyük kazalara şahitlik ederken, çalışma koşularından kaynaklı iş kazaları olağan hale gelmiştir" diyen Karakurt, yazılı açıklamasında  şu ifadelere yer verdi:

"Son olarak 29.05.2014 tarihinde Arifiye Yüksek Hızlı Tren Gar binasının yapımı sırasında binanın çökmesi sonucu son aldığımız bilgilere göre; 6 işçi yaralanmış olup, bu işçilerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilmiştir.
2013 yılı veriline göre demiryollarında Tren Çarpışması, Dray (trenin raydan çıkması), Trenden Düşme diğer kazaların sayısı toplamında 147 kaza meydana gelmiş, bu kazaların sonucunda yolcu-personel ve diğer şahıslardan ölü sayısı 55, yaralı sayısı ise 101 olarak açıklanmıştır. Bu veriler ışığında demiryollarımızda yaşanan kaza oranının ne denli büyük olduğu görülmektedir.
Son dönemlerde ise hızlı tren hat yapımı sırasında birçok kaza meydana gelmiştir. Taşeron elemanı olarak çalışanlar Kurumun ve ilgili firmanın gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemi almadığı için ölümlü ve yaralanmayla sonuçlanan üzücü olaylar meydana gelmiştir.

TEDBİR VE EĞİTİM YASAL ZORUNLULUK
İş Kanunu’na göre, işverenler işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdür.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı DHMİ ve TCDD'nin İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ hizmeti alması, işyerlerinde bu konuda kurullar oluşturması, gerekli emniyet tedbirlerini alıyor olması, personelini periyodik olarak eğitiyor olması yasal bir zorunluluktur. Kurumlar açısından konu irdelendiğinde ve eğitim programları ile meslek standartları karşılaştırıldığında GENEL İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ konuları kapsamında verilmekte olan eğitimin ULUSAL STANDARTIN amir hükümlerini karşılamakta olduğu fakat gerçek manada ilgili kurumlarda özellikle demiryollarında seyrüsefer güvenliğine yönelik hususlarda gereken eğitimin verilmediği ve önlemlerin alınmadığı görülmektedir.
Hızlı trenin seyrüsefer güvenliğinin her koşulda sağlanması bir diğer önceliktir. Ancak son yaşanan merkezi Çanakkale olan ve İstanbul'dan hissedilen depremde görüldüğü gibi marmaray hattında çalışan trenleri tehlikeye düşürecek bir deprem olması durumunda nasıl hareket edileceğine dair herhangi bir yönetmelik ve emir bulunmazken, diğer yandan böylesi bir olumsuzluk durumunda inisiyatif personele bırakılmıştır. Oysa böylesi bir olumsuzluk halinde neler yapılacağına dair açık olarak yönetmelik ve emirler olmalı, trenin personelin inisiyatifine bırakılmaksızın otomatik olarak kilitlenmesini sağlayacak bir mekanizmanın kurulmuş olması gerekmektedir. Diğer yandan deprem anında nasıl bir uygulamanın hayata geçirileceğine yönelik olarak TCDD'nin Kandilli Rasathanesi ile görüşerek bir protokol çerçevesinde olası deprem durumunda can ve mal kaybını engellenmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.

HIZLI TREN YAPIMINDA BİRÇOK KAZA MEYDANA GELDİ
Sendikamız tarafından bugüne kadar iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili pek çok uyarı yapılmış, seyrüsefer güvenliğini tehdit eden konularda gerekli önlemlerin alınması istenmiştir. Buna rağmen bugüne kadar kurumlarda yeterli önlemin alındığı söylense de son bir yılda özellikle hızlı tren yapımı sırasında birçok kaza meydana gelmiş olup, taşeron elemanı olarak çalışan vatandaşlarımızın ölümüne ve yaralanmasına neden olmuştur.

SORUMLU, UYARILARI GÖRMEZDEN GELEN YÖNETİM ANLAYIŞI
Demiryollarında oluşan bu acı tablonun sorumlusu, sendikamızın ısrarına rağmen gerekli önleyici iş güvenlik tedbirlerini almayan, taleplerimize kulaklarını tıkayan ve uyarılarımızı görmezden gelmekte ısrar eden yönetim anlayışıdır. Sendikamız bugüne kadar gerek yazılı gerekse de şifahen defalarca uyarılarını yapmış, gerekli önleyici güvenlik önlemlerini almasını talep etmiştir.

BİRÇOK İŞ TAŞERON ELİYLE YAPILIYOR

Özellikle hızlı tren yol yapımı sırasında büyük inşaat şirketleri ihaleyi aldıktan sonra birçok işi taşeron eliyle yapmaktadırlar. Burada çalışan arkadaşlar esnek ve kuralsız bir şekilde ve fazla çalıştırılarak gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmadığından dolayı ölümlü ve yaralanmalı kazalar son dönemde artarak devam etmektedir.

(MK)