ORDU Valisi Kenan Çiftçi, ilk kez Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1880 yılında gündeme getirilen yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz- Akdeniz Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla yaklaşık 120 kilometrelik Ordu- Mesudiye yolunun 32 kilometre kısalarak 3 saatlik yolun 1 saate, Sivas-Ordu arası ulaşımın ise 1.5 saate ineceğini söyledi.
Ordu Valisi Kenan Çiftçi, 315 milyon TL'ye mal olacak olan ve yapımına 2004 yılında başlanan Karadeniz- Akdeniz Otoyolu Projesi'nin Ordu sınırları içindeki 3 etaptan oluşan bölümünün toplam uzunluğunun 88 kilometre olduğunu söyledi. Vali Çİftçi, Karadeniz-Akdeniz Bölünmüş Yol Projesi'nin Ordu, Ulubey, Mesudiye, Koyulhisar, Doğanşar, Hafik, Sivas, Şarkışla, Pınarbaşı, Göksun, Andırın, Kadirli güzergahını takip ederek Osmaniye üzerinden Tarsus-Adana-Gaziantep otoyolunun Hatay otoyolu kavşağına bağlanmasını sağlayacağini belirtti.
'1 SAATLİK YOL 6 TÜNELLE 10 DAKİKAYA DÜŞECEK'
Çavuşoğlu-Gümüşköy arasında 1 saat 10 dakikada gidilen 15 kilometrelik yolun 6 tünelle kısaltılarak 10 dakikaya düşürüleceğini belirten Vali Çiftçi, Karadeniz- Akdeniz Yolu Projesi'nin 2014 sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Vali Çiftçi, "1 saat 10 dakikada gidilen mesafe, yapılan bu yolla 10 dakikaya iniyor. Yani 1 saatlik zaman tasarrufu sağlayacak. Zaman da bildiğiniz gibi malla, mülkle parayla alınan bir şey değil. Bu bölgede yaşayan köylülerimiz İç Anadolu’ya kadar bir saatlik zamanda gidecek ve sadece bu 15 kilometrelik mesafe ile kazanılmış olacak. Ordu-Osmaniye 120 kilometrelik Ordu-Mesudiye yolu 32 kilometre kısalacak. 3 saatlik mesafe 1 saate inecek. Sivaslılar da Karadeniz'e 1.5 saatte inecek" dedi.
İKİNCİ ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE GÜNDEME GELDİ
1880 yılında Osmanlı Padişahı 2'nci Abdülhamid döneminde gündeme getirilen yaklaşık 600 kilometrelik yolun en önemli bölümünün Ordu'da olduğuna da dikkat çeken Vali Çiftçi, "Yol hakikaten bir medeniyettir. Olmaz ise olmazımızdır. Belki gecikti ama şuan başladı. En kısa sürede de yapılacaktır. 1870 yılında yaklaşık 143 yıl önce o dönemde talimat verilmiş ve Ordu'dan Sivas'a dere yolu çiziliyor. Bunun yapılmasına o dönemde talimat veriliyor. İnşallah 2014'de yani 144 yıl sonra, bu iki hat bir birine kavuşmuş olacak" diye konuştu.
ASIRLIK RÜYA
Karadeniz- Akdeniz Yolu, ilk olarak 1880 yılında Osmanlı Padişahı 2'nci Abdülhamit Dönemi'nde gündeme geldi. 1882-1885 yılları arasında Sivas Valiliği yapan Halil Rıfat Paşa tarafından çalışmaları yapıldı. Ancak o dönem bir sonuç alınamadı. 1885-1890 yılları arasında Mühendis Çıngıryan Efendi, 1908 yılında Erkan-ı Harp Yüzbaşısı Şevki Efendi tarafından çalışma yapılan ve son olarak 1926-1928 yılları arasında dönemin hükümet programına da alınan Karadeniz- Akdeniz Yolu Projesi'nin ilk temeli, 1929 yılında dönemin Ordu Valisi Ali Kemal Aksüt tarafından atıldı. Güzergah tartışmaları yüzünden 1933 yılında çalışmaları durduruldu. 1970'li yıllarda tekrar gündeme getirildiyse de olası bir Sovyet işgalinde tankların Karadeniz'den İç Anadolu'ya kolayca ulaşmasını sağlayabileceği gerekçesiyle, bir kez daha çalışmaları durduruldu. Son olarak 2004 yılında Ordu'nun Mesudiye İlçesi Topçam Beldesi'nde yapımına başlanılan Topçam Barajı ve Ulaşım Yolları adıyla gündemde yerini aldı. 'Dereyolu' olarakta bilinen Topçam Barajı ulaşım yollarının yapılmasıyla genişletilen proje değiştirilerek Karadeniz-Akdeniz Bölünmüş Yol Projesi olarak devam etti. Yolun 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.