ORDU Valisi Kenan Çiftçi, ilk kez Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1880 yılında gündeme getirilen yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi’nin 2015 yılına kadar tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. ‘Dereyolu’ olarak da bilinen projenin o dönemde Fransız mühendislere çizdirildiğini vurgulayan Vali Çiftçi, "Ordu-Sivas arası 2.5- 3 saate düşecek" dedi.
Ordu Valisi Kenan Çifçi 2004 yılında kentin Mesudiye İlçesi Topçam Beldesi’nde yapımına başlanılan Topçam Barajı ve ulaşım yolları adıyla gündeme getirilen ve ‘Dereyolu’ olarak bilinen asırlık yol projesinin devam ettiğini belirtti. Mesudiye Topçam’daki tüneller hariç yolun yıl sonuna kadar tamamlanarak 2015 yılında tamamen ulaşıma açılmasının hedeflendiğini söyleyen Vali Çiftçi, Karadeniz’in kapılarını 600 kilometrelik yolla Ordu-Mesudiye-Sivas üzerinden İç Anadolu ve Akdeniz’e açacağını kaydetti.
PROJEYE TÜNELLER İLAVE EDİLDİ
Projenin Ordu’nun yüz yılı aşkın bir hayali olduğunu, aynı proje üzerinde tüneller ilave edilerek günümüzde çalışmaların devam ettiğini ifade eden Vali Çifti, "1880 yılında Abdülhamit Han, Dereyolu projesini Fransız mühendislere çizdiriyor. Çok farklı sebeplerle o yol yapılamamış. Ş uan itibariyle onun çizmiş olduğu Mesudiye-Sivas yolu aynı güzergahta yapılıyor. O dönemde tünellerin bir kısmı düşünülmemiş olabilir. Yola yeni tüneller eklendi. İnşallah bu yılın sonuna doğru Dereyolu projesi bitecek. Bu yol Ordu’yu Akdeniz’e kadar bağlayacak iç hat olacak. Bu şunu getirecek: Karadeniz’e sahili olan diğer ülke insanları da bu yolla birlikte Akdeniz’e inebilecekler" diye konuştu.
Projenin Ordu etabında 3 bölümden oluşan 88 kilometrelik yolun yaklaşık 315 milyon liraya mal olacağını, 14 kilometrelik yolda çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanacağını da anlatan Vali Çiftçi, "Bu yol açıldığında Ordu-Sivas arası 7-8 saatlik yol 2.5-3 saate inecek. Proje bünyesinde 11 bin 977 metre uzunluğunda 22 tünel bulunuyor" dedi.