Halil ATAŞ / İZNİK(Bursa), () - BURSA’nın İznik İlçesi'nde geçen Ocak ayında, belediye tarafından yürütülen kanalizasyon çalışması sırasında ortaya çıkan ve üzerinde insan yüzünün betimlendiği taban mozaiğinin çevresinin kamulaştırılacağı bildirildi.
İznik Belediyesi tarafından geçen ocak ayında Beyler Mahallesi, Afyon Sokak'ta yürütülen kanalizasyon çalışması sırasında, 2 metre derinlikte üzerinde insan yüzü figürünün bulunduğu taban mozaiği bulundu. Roma Sarayı kalıntısı olabileceği belirtilen mozaiğin yer aldığı alanda İznik Müze Müdürlüğü görevlilerince genişletme çalışması yaptı. İnsan yüzü figürlü mozaiğin etrafındaki toprak tabakayı yaklaşık 1 metrekare genişliğinde açarak büyüten arkeologlar, mozaiğin yılan figürleri ile devam ettiğini, toprakta kalan bölümlerde de yine altıgen biçiminde farklı motiflerin olduğunu tespit etti.
Görevlilerin dışında kimsenin yaklaştırılmadığı ve polis korumasında yapılan alan genişletme çalışmasının ardından yetkililer, mozaiğin üzerini kumdan bir örtü ile kapattı. Anıtlar Kurulu tarafından yapılan inceleme sonucu birinci derece sit bölgesi ilan edildi. Sit kararının ardından İznik Müze Müdürlüğü, Müzeler Genel Müdürlüğü'nden kurtarma kazısı talebinde bulunarak, mozaiğin yayılma alanı olan parselinde kamulaştırılmasını istedi.
ROMA SARAYI OLABİLİR
Müze Müdürlüğü’nün kazı ve kamulaştırmaya yönelik dosyaları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda incelendiği ve verilecek karar sonrası kamulaştırmaya başlanacağı bildirildi.
İznik Müzesi Eski Müdürü Taylan Sevil daha önce yaptığı açıklamasında "Ortaya çıkarılan mozaiğin bulunduğu alanda Roma sarayı olabilir" demişti.

FOTOĞRAFLI