NEVŞEHİR, () -TÜRKİYE’de ve dünyada koruma altında bulunan angut kuşlarından 2'si Nevşehir’in Acıgöl İlçesine bağlı Tepeköy köyü yakınlarında yaralı olarak bulundu. Kanatları kesilen kuşlar, Orman ve Su İşleri Nevşehir Şube Müdürlüğü ekiplerince tedavi altına alındı.
Kesilen kanatları çektikten sonra yerine gelmelerinin bekleneceğini ve sonrasında kuşların doğaya bırakılacağını belirten Orman ve Su İşleri Nevşehir Şube Müdürlüğü Orman Muhafaza Memuru Necati Şamcı, angutun nesli tükenmekte olan ördekgiller familyasına mensup yaban kuşu olduğunu söyledi. Şamcı, Nevşehir’in Acıgöl ilçesi Tepeköy, Gülşehir ilçesi Yalıntaş ve Hacıbektaş ilçesi Kayaaltı bölgelerindeki göl, bataklık ve akarsularda yaşayan bu kuş türünün eşi öldükten sonra eşinin etrafında dolaşarak ağıt yaktığını ve başka bir kuş ile çiftleşmeden hayatının sonuna kadar yas tuttuğunu belirtti. Şamcı, şunları söyledi:
“Angut kuşları özellikle göç dönemlerinde Nevşehir’e bolca gelmektedir. Kuşlar Türkiye’de ve dünyada koruma altına alınan türler arasındadır. Kuşların kanatları kesilmiş. Bu nedenle de uçma özelliklerini kaybetmişler. Tekrar uçabilmeleri için kesilen kanatlar çekildi ve yerine gelmesi bekleniyor. Gelince doğaya salıverilecek. Kesilen kanatlar eğer yerinde durursa tekrar uzamaz. Ama kesilen kanatlar çekilirse yenileri çıkar ve uçma özelliğini kazanır. Koruma altında olmasının birinci nedeni de tek eşli yaşamalarıdır. Eşi ölür veya yaralı olduğu zaman etrafında ağıt yaktığı bilinir. İkinci bir eşe sahip olmaları hiç görülmemiştir. Ördek familyasından olduğu için normal tatlı su kenarlarında, sazlıklarda, eski tilki yuvalarında kalırlar. Tilki yuvasında yavrularını yaptığı zaman tilki dahi gelse içeriye girdirmez. Tatlı su kenarlarında yosun artıkları, yeşilliklerle buğday tarlalarından dökülen buğdayları yerler. Burada buğday, arpa ve yeşillik veriyoruz. Su havuzumuzda serinliyorlar” dedi.

FOTOĞRAFLI